Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Conny Karlsson: Livet tar inte slut med en påse på magen

Från 2017
Uppdaterad 05.08.2017 13:34.
Conny Karlsson är en av vegas sommarpratare 2017
Bildtext Conny Karlssons karriär var påväg rakt uppåt när diagnosen kom.
Bild: Heidi Grandell-Sonck / Yle

Kulstötaren Conny Karlsson hade en lovande karriär framför sig då läkaren gav honom beskedet som satte stopp för allt. I slutet av juli i år kammade han ändå hem guld i veteran-EM i Danmark, men vägen tillbaka till friidrottsarenorna var lång och plågsam.

I Karlssons sommarprat kastas vi rakt in i en varm dag på Meilans sjukhus år 2007.

- Läkaren plockar fram pappren och meddelar att provbitarna man tagit visar tydliga tecken på cellförändringar i min tjocktarm och att den måste opereras bort så fort som möjligt.

Diagnosen han får är Colitis Ulcerosa, en av två sjukdomar som går under benämningen IBD, eller inflammatory bowel disease. Det vanligaste symptomet är blodiga diarréer som inte går att få stopp på. En följdsjukdom på det är skleroserande kolangit, som Karlsson också har.

Arbetsoförmögen

En tid tänker han att han ännu ska kunna fortsätta stöta kula, och tävla, men då han efter operationen vaknar och får veta att han nu ska leva med stomi, faller hoppet.

- Jag ska leva med påsen på magen hela mitt liv. Återhämtningen efter operationen går väldigt långsamt och jag börjar tappa tron på allt.

Som idrottare har man inte samma skydd som en vanlig arbetstagare. För Conny betydde det FPA:s grunddagpenning under hela sjukskrivningen.

- Jag borde så fort som möjligt komma tillbaka till arbetslivet, men har ju inget arbete att falla tillbaka på, för det togs ju ifrån mig i och med operationen.

Conny Karlsson 2017

Programmet är inte längre tillgängligt

Västvärldssjukdom

I Finland finns ungefär 45 000 IBD-diagnoser. Man känner inte till orsakerna bakom sjukdomen och det finns heller inget direkt bot mot den. Det man vet om IBD är att den förekommer nästan uteslutande i västvärlden, och av någon anledning mest i Finland om man ser till antalet sjuka per invånare.

- Även om sjukdomen blivit så vanlig här i Finland så tycker jag att det pratas väldigt lite om den. Kanske människor tycker att det är pinsamt att prata om den, eller främst symptomen, funderar Karlsson.

Vägen tillbaka

Nu är det redan tio år sedan operationen och trebarnspappan Conny har återhämtat sig såpass att han kan stöta kula igen.

- Visserligen tre meter sämre än tidigare, men i alla fall!

Han har också börjat träna andra grenar för att uppehålla konditionen, och jobbar numera heltid på sin egen firma inom IT-branschen.

Conny Karlsson sommarpratar i Yle Vega klockan 10:03 och 18:03.

Ladda ner en musikfri podcast eller lyssna till en del av musiken i programmet.

Vegas sommarpratare 2017