Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Staffan Bruun: När jag var häktad i Rumänien

Från 2017
Uppdaterad 13.07.2017 09:18.
Staffan Bruun
Bildtext Staffan Bruun är en prisbelönt journalist och författare.
Bild: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi

Staffan Bruun är journalist och författare. Han har skrivit närmare 30 böcker, varav tretton hör till deckarserien Burt Kobbat och som journalist arbetade han redan under kalla kriget på 1970-talet.

- Allt var överpolitiserat. Jag gjorde ett inslag om någonting så ovanligt, så förbjudet och så omöjligt på den tiden som en demonstration mot Sovjetunionen. Inslaget sändes aldrig i Aktuellt för det stred mot den officiella utrikespolitiska linjen, säger Staffan Bruun.

Häkte i Rumänien

Under en av reportageresorna på 1980-talet hamnade Staffan i häkte i Ceausescus kommunistiska Rumänien. Både om hur han hamnade där och hur han kom därifrån berättar den prisbelönte journalisten Staffan Bruun i sitt sommarprat i Yle Vega.

Han berättar också om sina år som undersökande journalist både i Sverige och i Finland, om underhållande anekdoter och vad han tycker om falska nyheter.

Att orientera sig på webben och veta vad som är sant och vad som är åsikt och vad som är lögn är svårt för ett proffs, hur ska det då inte vara för sådana som har mindre medieerfarenhet?

Staffan Bruun

Staffan anser att det behövs en plats där man samlar de viktigaste händelserna från föregående dag och kompletterar med kommentarer, analyser och bakgrund och att hantverket har utförts av professionella, pålitliga journalister som kan sin sak, strävar till objektivitet och följer de etiska reglerna.

Staffan Bruuns sommarprat hörs i Yle Vega kl.10:03 och kl.18:03.

Staffan Bruun 2017

Programmet är inte längre tillgängligt

Ladda ner en musikfri podcast. Den kan man lyssna till även utomlands.

Här kan du lyssna till musiken som spelas i Staffan Bruuns sommarprat.

Vegas sommarpratare 2017

Diskussion om artikeln