Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bollförbundet: Ordet hurri är rasistiskt – men ingen anmäler

Från 2017
Uppdaterad 28.06.2017 14:08.
En person står bredvid en fotboll.
Bildtext Om inte det kommer in anmälningar blir ingen medveten om vad som sker, säger Pekka Soini på Bollförbundet.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Nyheten om att en Jaro-spelare blivit avstängd för ett rasistiskt glåpord fick en del att fråga sig varför inte spelare blir avstängda för ordet hurri. Bollförbundet svarar – och berättar också varför kurd kan vara ett rasistiskt ord.

”När blev det rasistiskt att säga kurd? Åtminstone har jag uppfattat att kurder är stolta över att vara just kurder. Eller har jag fått allt om bakfoten?”

Så kommenterade signaturen ”Nötskalet” nyheten om att Jaro-spelaren Adam Vidjeskog blivit avstängd i två matcher för att ha uttryckt sig rasistiskt.


Varför var det rasistiskt att kalla en spelare för kurd, Bollförbundets tävlingschef Pekka Soini?

– Det var disciplinutskottets beslut, jag tror att det handlade om att spelaren i negativ bemärkelse kommenterat spelarens etnicitet. Det är helt onödigt och hör inte hemma inom fotbollen, säger Soini till Yle Sporten.

Ordet hurri är klart rasistiskt

Flera i kommentarsfältet har också uppmärksammat glåpordet hurri, som är nedlåtande mot finlandssvenskar. Läs mer om ordet hurri här.

Så här kommenterade signaturen ”jag” nyheten om Vidjeskogs avstängning:

”Då ska nog också ordet hurri ge avstängning eller är det inget rasistiskt med det? hoppas på mera straff i framtiden”.

Ett hurdant straff kan man förvänta sig om man kallar någon för hurri?

– Det kan jag inte svara på. Det är ett rasistiskt glåpord och man straffas enligt det. En helhetsbedömning avgör. Enligt mig är det klart rasistiskt att kalla någon för hurri och man ska straffas för det, säger Soini.

Det är inte okänt för oss att folk har kallats för hurri. Det händer och jag förstår att det anses vara rasistiskt.

Henri Alho, utvecklingschef på Bollförbundet.

Minns inte ett enda straff

Henri Alho är utvecklingschef på Bollförbundet och minns inte en enda anmälan gällande ordet hurri. I fjol kom det in 19 anmälningar om rasism på fotbollsplaner i Finland.

– Jag kommer inte ihåg att det skulle behandlats eller att någon skulle ha straffats. Jag vet inte ens om domare har rapporterat om det. Det vet jag ingenting om.

Soini har jobbat på Bollförbundet i sex månader och håller med Alho, han vet att ingen anmälning kommit in under den tiden.

– Det är inte okänt för oss att folk har kallats för hurri. Det händer och jag förstår att det anses vara rasistiskt. Det är på vår agenda, säger Alho.

Varför tror du att idrottare, lag och domare väljer att låta bli att rapportera, är proceduren för krånglig?

– Det kan hända. Det här är min högst personliga åsikt och gissning, men jag tror att finlandssvenskarna som blir kallade för hurri kanske inte uppfattar det som lika rasistiskt som andra folkgrupper som blir kallade glåpord, säger Alho.

I domarutbildningen har vi poängterat att man ska rapportera rasistiska glåpord.

Pekka Soini

Vill att domare och lag ska anmäla flitigare

Om inte Bollförbundet får in anmälningar om rasism kan inte straff delas ut. Bollförbundet har aktivt arbetat med att få domare att oftare rapportera om rasistiska incidenter.

Mörkertalet är antagligen rätt stort?

– Det är sant. I domarutbildningen har vi poängterat att man ska rapportera rasistiska glåpord. Det är ändå helt klart att en del fall aldrig blir rapporterade och behandlade. Vi hoppas på att domarna skulle vara mer aktiva och rapportera, säger Soini.

Borde domare och tränare ta större roller gällande det här?

– För att dessa saker ska behandlas på rätt sätt krävs det att vi inom sporten tillsammans motarbetar rasism. Om inte domaren eller laget rapporterar får man inte veta vad som sker på enskilda matcher.

Diskussion om artikeln