Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Isa Stenberg: Vi samarbetade med Sveriges farligaste fångar

Från 2017
Uppdaterad 11.08.2017 07:36.
Isa Stenberg är en av vegas sommarpratare 2017
Bildtext Isa Stenberg har varit med om mycket i teatervärlden.
Bild: Yle / Sune Bergström

Den pensionerade teaterchefen och producenten Isa Stenberg har jobbat på flera olika teatrar både i Finland och i Sverige. Länge jobbade hon tätt ihop med dramatikern Lars Norén, känd för sin tunga samtidskritik.

I sitt sommarprat berättar hon bland annat om pjäsen 7:3, där Norén och hon samarbetade med några av Sveriges farligaste fångar, som också skulle komma att spela rollerna som sig själva i pjäsen. Det hela slutade dock med en händelse som skakade hela Sverige.

- Två dagar efter att jag har flugit hem från Thessaloniki ser jag på löpsedlarna att det skett ett bankrån i Kisa efter sista föreställningen av 7:3 och att två poliser är skjutna i Malexander. Jag vill bara lägga mig ner och dö.

En av förövarna har deltagit i teaterprojektet 7:3 och samhällets blickar riktas mot Stenberg och Norén.

Teaterfolk och goda vänner

Men i Stenbergs sommarprat ryms också en hel del annat. Teaterfinland- och Sverige för den delen, på 70- och 80-talet var inte stort, och många kända figurer är med. Bland andra Birgitta Ulfsson, Tove Jansson, Lasse Pöysti, Vivica Bandler och Dario Fo.

Isa Stenberg 2017

Programmet är inte längre tillgängligt

Anekdotspäckat

Små lustiga händelser, som när Atos Virtanen ville visa sitt mongolmärke på ryggen åt Stenberg i en hiss - eller när Tom Pöysti tappade en framtand i en trappa, beskrivs med stort hjärta och det är uppenbart att Stenbergs största drivkraft genom både sommarpratet och livet har varit den goda berättelsen.

I dag bor Isa Stenberg i Lappträsk där hon engagerat sig stort i lokala teatersammanhang. Isa Stenberg sommarpratade i Sveriges Radios Sommar i P1 år 2000.

I Yle Vega sommarpratar hon i dag klockan 10:03 och 18:03.

Ladda ner en musikfri podcast eller lyssna till en del av musiken i programmet.

Vegas sommarpratare 2017

Diskussion om artikeln