Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stjärnkocken Björklund kommer till Karis för att göra kocken pop igen

Från 2017
Michael Björklund i köket på Smakbyn
Bildtext Michael Björklund ska öka intresset för kocklinjen vid utbildaren Axxell i Karis.
Bild: X3M/Catariina Salo

Att vara kock i tv och att vara kock i verkligheten är två skilda saker. Det vet tv-kocken Michael Björklund från Åland som börjar samarbeta med utbildaren Axxell i Karis för att höja intresset för kocklinjen.

Det är slitsamt att vara kock, säger den kända kocken Michael Björklund.

- Det är populärt med matprogram på tv, och då kommer man in i yrket med en annan vision än vad det verkligen innebär att jobba som kock.

Och det här kan vara en av orsakerna till att utbildningarna till kock inte längre lockar.

Konsten att nöta in matlagningen

En annan orsak kan vara en lång utbildning på tre år, säger Björklund.

- Jag önskar att skolorna tidigare lät sina elever specialisera sig på det de vill jobba med så de får den kunskap de behöver. Man kan ju laga mat åt barn och äldre, jobba på restauranger eller hålla på med mathantverk.

Kockstuderande i Axxell i Karis.
Bildtext Kocklinjen på Axxell i Karis ska göras mera intressant så den lockar flera studeranden.
Bild: Yle/Minna Almark

Michael Björklund säger att det i skolan gäller att nöta in olika kunskaper och bli trygg i den traditionella matlagningen för att bli en bra kock. Tryggheten är alltså viktig.

- Jag tror att det ofta går till så i skolan att du inte får lära dig vissa saker och då känner du dig inte trygg i matlagningen då du ska ut i arbetslivet. Du kan jobba en tid med den här osäkerheten, men jag tror att man sedan väljer ett annat yrke där man inte behöver fundera så mycket.

Sammansvetsad personal i köket

Arbetstiderna kan kännas besvärliga då kockar ofta jobbar på kvällar och veckoslut.

- Det är tungt, men samtidigt är det positivt för personalen i köket blir väldigt sammansvetsad då man känner sina kolleger bättre än sin flickvän eller fru.

Kockarnas lönerna håller i alla fall på att bli bättre.

- Du kan få en bra lön om du ger dig tusan på att bli kock och att utvecklas inom branschen.

Lösningen är att pröva sig fram

Men det finns lösningar på alla problem. Man måste pröva sig fram, säger Björklund, som nu börjar samarbeta med Axxell i Karis.

- Jag har fått en stor möjlighet då jag börjar jobba med Axxell för att se hur vi ska väcka intresset för kockyrket igen.

Utbildaren Axxells byggnader på var sin sida om Bangatan i Karis.
Bildtext Axxell i Karis.
Bild: Yle/Marica Hildén

Björklund säger att utbildaren måste se vilka behov eleverna har, vad man kan göra för att få dem mera taggade.

- Jag tror att det måste bli som det var förr i skolan då man lärde sig hur man ska arbeta.

Det finns plats för alla i ett kök, säger Björklund som tycker att det roliga med en kocklinje är att få jobba med kreativa människor. Nu gäller det bara att jobba på och få upp intresset för yrket så att allt flera söker sig till utbildningen.

Björklunds visioner om mat växer

Michael Björklund har visat intresse för Västnyland tidigare. För några år sedan funderade han på att köpa restaurang Knipan i Ekenäs, men den hyrdes i stället ut.

Sedan dök Lokstallet i Karis upp som ett tänkbart ställe att etablera sig på, men det visade sig att lokalen inte är lämplig för livsmedelsproduktion.

Matportion med bl.a. fisk och sparris.
Bildtext Mat från Västnyland skulle kunna nå ut i Europa.
Bild: Jaani Lampinen / YLE

Nu är det Axxell som gäller, men planerna tar inte slut där. Michael Björklund har en vision om ett center för mathantverk i Raseborg.

- Min vision är att tillsammans med alla som jobbar med livsmedel skapa ett kluster för utbildning, forskning och hållbar utveckling. Ja, allt som har med mat och produktion att göra.

- Om alla är under samma tak så kan vi bli otroligt starka i hela Nyland, Finland och Norden. Och om vi kan samarbeta riktigt bra så kan vi bli riktigt duktiga i hela Europa.

Intervju: Tove Virta