Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Johannes Ekholm: När normen dominerar på kulturfältet

Från 2017
Uppdaterad 15.08.2017 11:20.
Johannes Ekholm är en av vegas sommarpratare 2017
Bildtext Johannes Ekholm efterlyser en kritisk diskussion om normativitet i konsten.
Bild: Privat / Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi

Författaren, dramatikern och den tidigare grafiska designern Johannes Ekholm lyfter fram fenomenet “culture wars” eller kulturkamp i sitt sommarprat.

Det handlar om att ifrågasätta normativa perspektiv inom konsten och alltid, alltid som konstarbetare ställa sig frågan: På vilket sätt påverkar det här arbetet yttervärlden?

Från grafisk design till teatervärlden

Ekholm, som själv blev trött på att jobba inom designbranschen blev känd för allmänheten då han som “avskedsgåva” sammanställde boken “Graafinen suunnittelu - käytännöt tekniikat strategiat” som gavs ut av Designmuseet.

I boken som också kallats en “metaroman” avslöjar han hur “designbranschen vilar på nonsense-jargong, klickbildning och personförhållanden, en patriarkal könsmaktsordning, freelancers okritiska självexploatering, företagens cyniska utnyttjande av gratis arbetskraft i form av unga praktikanter med strålande idéer - nyliberalismen i ett nötskal.”

- Men de problem jag trodde att jag lyckades fly från då jag slutade som företagare skulle visa sig finnas i lika hög grad inom kulturindustrin.

Kulturkampen

Den kamp och den diskussion som Ekholm efterlyser inom (i det här fallet) teatervärlden i Finland, handlar om en konflikt mellan konservativa och progressiva värden, ett skifte och en polarisering i frågor om till exempel olika minoriteters rättigheter. Vem har rätt att säga vad om vem? Vem har tolkningsföreträde? Och vems syften tjänar ett konstverk?

Han utgår ifrån en pjäs av Houellebecq som teaterhögskolan uppförde i höstas, som enligt Ekholm reproducerar, upprätthåller och normaliserar rasistiskt tal och misogyna tankar i vardagen.

Arbetslivet

Ekholm tangerar också sin vana trogen arbetslivet, speciellt frilanslivet och prekariatet, i sitt sommarprat.

- Frilanskonstarbetaren som inte är nöjd med sitt uppdrag men behöver lönen för att överleva har inga medel att strejka. “Sopii ottaa tai jättää” som det heter. Det är på det viset prekariseringen och skuldekonomin fungerar som kontrollmekanism. Det blir svårt att protestera mot sunkiga arbetsvillkor ifall du har ett bostadslån på halsen.

Johannes Ekholm 2017

Programmet är inte längre tillgängligt


Johannes Ekholm sommarpratar i Yle Vega klockan 10:03 och 18:03.

Ladda ner en musikfri podcast eller lyssna på musiken i programmet.

Vegas sommarpratare 2017