Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Marianne Miettinen: Elitfotboll ska vara roligt

Från 2017
Uppdaterad 12.07.2017 08:08.
Porträttbild av Marianne Miettinen, med texten Vegas sommarpratare intill.
Bildtext Marianne Miettinen är förbundskapten och coach för Finlands fotbollsdamer.
Bild: Marianne Miettinen

- Jag hatar regler. Jag tror på individualism, på olika synvinklar och på att alla har rätt till sin åsikt. Jag heter Marianne Miettinen och är förbundskapten för finska flicklandslaget U18 och U19 i fotboll och äger Yle Vega en timme.

Så här kaxigt inleder fotbollscoachen och förbundskaptenen för Finlands flicklandslag U18 och U19, Marianne Miettinen sitt sommarprat. Och för all del, det är med all rätt.

Hon är också teknisk direktör för flickorna i det finska bollförbundet och har den högsta fotbollstränarutbildningen man kan ha i Europa.

När hon utexaminerades från UEFA pro licens fotbollstränarkurs 2007 blev hon vald till kursens primus. I samma årskull hittar vi dagens topptränare på den manliga sidan.

Golvad

Efter att ha utexanimerats från fotbollstränarkursen med UEFA pro licens i fickan, blev Marianne den första finska tränaren i Damallsvenskan, Stattena IF i Sverige i februari 2009.

- Det var en dröm som gick i uppfyllelse att vara tränare i en av världens bästa damfotbollsserier.

Däremot tog det inte länge förrän Marianne fick lära sig att teori och kunskap allena inte räcker till för att leda ett lag.

Säsongen gick åt helvete. Mitt ledarskap var från 70-talet. Jag fattade att det inte bara var frågan om taktik, utan det handlar också om hur man leder människor.

Marianne Miettinen

- Nu, åtta år efteråt, kan man säga att jag visste bara hälften av det vad jag vet just nu. Så egentligen dolde jag min osäkerhet bakom auktoritet.

Marianne åkte därifrån och visste inte om hon kunde fortsätta som tränare. Hon kände att hon hade sårat många människor med alla förluster. Hon såg hur spelarna förminskades och blev fegare när självförtroendet försvann.

Marianne tog time out hos en vän i Stockholm. Hon började skriva dagbok och analysera vad som hade gått fel och vad som hade varit bra.

Människorna i fokus

Marianne ville att fotbollspelandet ska vara roligt och att det ska vara roligt att utvecklas och bli bättre. Hon började fokusera på människan, spelarnas styrkor och att även lyssna på spelarnas åsikter. Alla spelare behöver ha självförtroende att ta ansvar och laget måste sammansvetsas till en helhet.

Taktiken, fysiken och tekniken är delar som alla påverkar varandra och hit hör också det mentala och att bli sedd som individ.

Marianne fick möjlighet att pröva på sina nya metoder när hon ett par månader senare blev värvad av Åland United och ett år senare till den plats hon har nu.

Numera tänker jag att det här är spelarnas match och jag försöker hjälpa dom att hitta lösningar, ta ansvar och tro på sig själva och på laget. Det syns också i min feedback som ofta börjar med “vad gjorde du/vi bra”.

Marianne Miettinen

Spräckte glastaket

Mariannes fotbollsmeriter gjorde att hon blev vald till Yles kommentator för Frankrike-Albanien europacupen i fotboll för män 2016. Därmed spräckte hon glastaket i den manliga kommentarstudion. Hon fick mycket beröm för sitt kunnande, men inte enbart. En del manliga tittare hade svårt att acceptera att en kvinna kan vara kommentator för manlig fotboll.

Föreläser om ledarskap

Mariannes insikter delar hon också med sig av då hon numera ofta anlitas att föreläsa om ledarskap. Man kan lära sig om ledarskap genom sina misslyckanden.

Marianne Miettinen 2017

Programmet är inte längre tillgängligt

Ladda ner en musikfri podcast, som går att lyssna till även utomlands. Lyssna till musiken i Mariannes sommarprat.

Marianne Miettinen sommarpratar i Yle Vega klockan 10:03 och 18:03

Vegas sommarpratare 2017

Diskussion om artikeln