Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Expressen: Irakiska styrkor skär halsen av IS-soldater

Från 2017
Evakuerade civila män vid en säkerhetskontroll i Mosul där man granskar att ingen är en medlem av IS
Bildtext Evakuerade civila män vid en säkerhetskontroll i Mosul där man granskar att ingen är en medlem av IS
Bild: EPA/AHMED JALIL

Iraks armé stärker greppet om Mosul och har nu tagit kontrollen över ytterligare två stadsdelar. Samtidigt kommer nya rapporter om de grova övergrepp som styrkorna begår när de försöker driva ut terrorgruppen IS.

Expressen har intervjuat irakiern Falah Aziz som strider tillsammans med den irakiska polisen söder om Mosul. Han berättar att han har skurit huvudet av 50 levande människor och dödat totalt 130.

– Alltså känslan, jag kan inte förklara hur tillfreds jag känner mig med det, svarar han när Expressens redaktör Magda Gad frågar hur det känns.

Mannen berättar att han gärna avrättar IS-krigare för att hämnas det våld som IS har utsatt människor för. Han säger att han hade fyra bröder som nu alla är döda.

– Så som de slaktade mina bröder, så ska jag slakta dem. Det som de har gjort mot oss, måste vi göra mot dem, säger han.

Expressens reporter Magda Gad berättar för SVT att hon bevittnade utomrättsliga avrättningar redan för ett år sedan, men att hon nu har bevis.

- Han har gett oss videor där han halshugger folk. Det är viktigt att poängtera att det är polisen på marken som tar beslut om vem som är IS och inte. Det är helt utomrättsligt och man kan inte veta om det är IS-terrorister eller civila som torteras och mördas, säger Gad till SVT.

Krigsbrott

Mannen visar också flera videofilmer och bilder av övergreppen för Expressens redaktör. På videofilmerna kan man se soldater och poliser som deltar i våldet eller hejar på.

Folkrättsprofessorn Ove Bring säger till Sveriges Radio att det är krigsbrott.

– Ja, det är helt uppenbart att det är vidriga krigsförbytelser. Det är ett beteende som varit olagligförklarat sedan 1889, den första fredskonferensen i Haag, säger Ove Bring till Sveriges Radio.

IS intog Mosul år 2014, och utropade sitt så kallade kalifat från en moské i staden. Irakiska styrkor inledde sin kamp för att återta staden i oktober ifjol, med stöd av bland andra USA.

Styrkornas beteende kan få konsekvenser för de västmakter som är allierade med Iraks armé.

Diskussion om artikeln