Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Löw vill ha klarhet: ”Om det finns dopade spelare måste de stängas av”

Från 2017
Joachim Löw gesikulerar
Bildtext Joachim Löw.
Bild: Photoshot. All rights reserved./All Over Press/All Over Press

Tysklands förbundskapten Joachim Löw vill att Fifa och Wada ska vara mer öppna angående misstankarna om att det ryska laget skulle ha varit dopade under fotbolls-VM år 2014.

Den brittiska tidningen Mail on Sunday gick i helgen ut med nyheten om att hela Rysslands VM-trupp från 2014 utreds för dopningsbrott. Enligt tidningen ska antidopningsmyndigheter reagerat på oegentligheter i urinprover.

På onsdagen riktades ytterligare dopningsmisstankar mot ryska spelare då juristen Richard McLaren i en intervju med tv-kanalen ARD sa att han har bevis för att man manipulerat med urinprov.

Den senaste nyheten har också fått Tysklands förbundskapten Joachim Löw att reagera och han kräver nu mer klarhet från både Fifa och Wada.

– Om det finns dopade spelare så kan de inte hållas hemliga. Jag kan inte bevisa det, ingen kan bevisa det om vi inte har all fakta på bordet.

– Om det finns dopade spelare så måste de stängas av, sa Löw under en presskonferens på onsdagen.

Wada har beslagtagit 155 prover

Richard McLaren skrev rapporten som avslöjade den statsstyrda dopningen i Ryssland. Enligt McLaren har Wada beslagtagit 155 prover från ryska spelare som ska analyseras på nytt.

– Utifrån våra uppgifter har man ett annat system i fotboll jämfört med andra grenar vi rapporterat om, säger McLaren som befarar att de bevis man nu hittat bara utgör toppen av isberget.

– Vi vill veta vad det finns under vattenytan.

Källor: AP, FNB

Diskussion om artikeln