Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska flottan kräver nya hangarfartyg

Från 2017
Uppdaterad 01.07.2017 17:59.
Det ryska hangarfartyget Admiral Kuznetsov vid dockan i Murmansk.
Bildtext Det ryska hangarfartyget Admiral Kuznetsov i Murmansk.
Bild: /All Over Press

Den ryska flottans internationella mässa pågår som bäst i S:t Petersburg. På utställningen har de ryska amiralerna redan hunnit meddela om nya örlogsfartyg och vapensystem.

– Vi planerar bygga ett nytt hangarfartyg som rymmer 80 stridsflygplan, sade vice-amiral Viktor Bursuk på den ryska flottans internationella utställning i S:t Petersburg.

Projektet har redan skrivits in i regeringens handlingsprogram. Flottan hoppas kunna skriva under kontraktet senast år 2025 och sjösätta hangarfartyget fem år senare.

De ryska varven har tidigare inte haft kapacitet att bygga stora hangarfartyg. Därför beställde också Ryssland två helikopterbärande hangarfartyg av Frankrike år 2011 - en affär som aldrig blev av på grund av Ukrainakrisen.

Nya affärer

I dagens läge har den ryska flottan bara ett hangarfartyg. ”Admiral Kuznetsov” togs i bruk redan år 1990 och måste dessutom renoveras nästa år.

– Vi förväntar oss också att staten låter bygga två nya amfibiefartyg, sade vice-amiral Bursuk.

Projektet heter ”Priboj” och det handlar om helikopterbärande hangarfartyg som ska kunna landsätta marktrupper. Enligt Bursuk ska fartygen sjösättas år 2025.

Den ryska flottan planerar även beställa minst sex nya ubåtar de närmaste åren

Specialbyggt luftvärnsrobotsystem

Den statliga koncernen Rostech presenterade en av mässans viktigaste innovationer. Pantsir-ME är ett luftvärnsrobotsystem som har specialbyggts för den ryska flottans behov.

– Systemet har redan länge använts av de ryska marktrupperna, men nu moderniserade vi det hela för flottans behov, sade chefsingenjör Aleksandr Zjukov.

På presentationen berättade företaget att systemet har en räckvidd på 20 km och kan skjuta ner fyra mål samtidigt. Till exempel jaktplan, helikoptrar, missiler och drönare.

– Vi har redan undertecknat ett avtal med flottan, sa Zjukov. Tack vare de här kontrakten kan vår fabrik arbeta i många år framöver.

50 utländska företag deltar

Den ryska flottan arrangerar nu för åttonde gången sin internationella mässa i Petersburg.

På utställningen, som tar slut på söndag, kan både publik och potentiella köpare bekanta sig med den ryska försvarsindustrins nya vapen. 350 ryska och 50 utländska företag deltar.

Vid kajen låg den här gången omkring femton ryska krigsfartyg, men inga ubåtar sågs till.

Ryssland är världens näst största exportör av vapen efter USA. 70 procent av Rysslands vapenexport går till Indien, Kina och Vietnam.

Moderniseringen fortsätter

Ryssland har kraftigt moderniserat sin armé och satsat omkring 500 miljarder euro sedan 2010.

Även i år spenderar Ryssland 4 procent av landets BNP på militära utgifter. En andel som är lika hög som USA:s.

Inför mässan meddelade president Putin att Ryssland kommer att fortsätta öka landets militära potential de närmaste åren för att kunna stoppa potentiella fiender.

– Den svåra internationella situationen med allt fler lokala kriser och terroristhot kräver att vi ständigt utvecklar vår militära organisation, sade Putin. Enbart en modern, stark och mobil armé kan försvara vår suveränitet.

Diskussion om artikeln