Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland inför samkönat äktenskap?

Från 2017
Demonstranter i Berlin vill ha samkönat äktenskap.
Bildtext Tyska demonstranter i Berlin kräver samkönat äktenskap i maj 2015.
Bild: EPA/Stephanie Pilick

Tyskland ser nu ut att bli nästa land där homosexuella ska få rätten att gifta sig. På mycket kort varsel röstar den tyska förbundsdagen idag med stor sannolikhet för en jämlik äktenskapslag. Det här trots ett utbrett motstånd bland förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater.

– Efter femton år av kristdemokratiskt blockerande är jag glad över att det samkönade äktenskapet nu ser ut att bli verklighet, säger Helmut Metzner som är ordförande för de homosexuellas förbund LSVD.

Att det nu helt oväntat och plötsligt kommer till en kursändring hänger ihop med ett uttalande av förbundskansler Merkel från början av veckan.

I en intervju för damtidningen Brigitte konstaterade Merkel att hon ser homosexuellas rätt att gifta sig mer som en samvetsfråga än något som partiet ska slå fast.

Merkels uttalande måste ses mot bakgrunden att flera partier, däribland socialdemokraterna, de görna och liberalerna har gjort det samkönade äktenskapet till en tröskelfråga för en regeringsmedverkan efter förbundsdagsvalet i september.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel
Bildtext Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Bild: EPA/ KAY NIETFELD

Gjorde Merkel ett misstag?

Det är oklart om Angela Merkel överhuvudtaget var medveten om vilka konsekvenser hennes uttalande i intervjun skulle komma att ha.

Socialdemokraterna, som nu i valkampstider tar varje tillfälle i akt att gå till attack mot henne och kristdemokraterna anser nämligen nu att det är onödigt att vänta med frågan till efter valet.

– Om det nu är en samvetsfråga som förbundskanslern säger så kan vi rösta om saken redan den här veckan, konstaterar socialdemokraternas kanslerkandidat Martin Schulz.

Samtidigt som också många kristdemokrater har flaggat för en lagändring, så väcker de socialdemokratiska regeringskumpanernas agerande ändå mycket kritik.

Man hade nämligen kommit överens om att inte ta upp frågan under den här valperioden.

En del kristdemokratiska förbundsdagsledamöter vill nu pröva om den nya lagen är förenlig med den tyska grundlagen.

– Det är visserligen bra om frågan kommer till omröstning och var och en får rösta enligt sin övertygelse, men socialdemokraterna bryter här mot vår överenskommelse. Det här stärker inte förtroendet för SPD, säger den kristdemokratiske förbundsdagsledamoten Jan-Marco Luczak.

För samarbetet inom den tyska regeringen kan det här alltså vara sista spiken i kistan fram till valet den 24 september.

Alex Schulz, ordförande för de tyska socialdemokraterna, håller upp en regnbågsflagga.
Bildtext De tyska socialdemokraternas ordförande Martin Schulz håller i en regnbågsflagga.
Bild: EPA/Carsten Koall

Bland de sista i Västeuropa

Om socialdemokraterna nu tillsammans med oppositionen, det vill säga de gröna och vänsterpartiet die Linke får sin vilja igenom, blir Tyskland ett av de sista större länderna i Västeuropa att införa samkönat äktenskap.

Tyskland införde registrerat partnerskap samma år som Finland, det vill säga år 2001, men sedan dess har kristdemokraterna ställt sig i vägen för det samkönade äktenskapet.

Det som verkligen satte fart på den tyska debatten var när det katolska Irland år 2015 folkomröstade för homosexuellas rätt att gifta sig.

– Det finns nu en möjlighet att få saken ur världen redan på fredag. Om det inte skulle lyckas så får Merkel och kristdemokraterna i vilket fall som helst förbereda sig på att det blir en regeringsfråga under hösten, säger Helmut Metzner.