Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kardinal om övergreppsanklagelser: Jag är oskyldig

Från 2017
Uppdaterad 29.06.2017 13:59.
Kardinal George Pell
Bildtext George Pell kommer från staden Ballara, som tidigare har skakats av anklagelser om sexuella övergrepp inom den katolska kyrka
Bild: EPA/PAUL MILLER

Vatikanens ekonomichef sade under en presskonferens att han ser framemot den kommande rättegången. Han anklagas för sexuella övergrepp.

Kardinalen och Vatikanens ekonomichef George Pell, bedyrade sin oskuld under en presskonferens i Vatikanstaten.

- Undersökningen har pågått i två år. Det har förekommit upprepade läckor till medier och jag har fallit offer för karaktärsmord. Den senaste månaden har det spekulerats i att ett åtal är nära förestående. Jag ser fram emot rättegången och att få rentvå mitt namn, sade Pell.

Lämnar sin post

Rättegången mot Pell kommer att hållas i hans hemland Australien.Karidnalen kommer att tillfälligt lämna sin post som ekonomichef och bege sig till Australien.

- Jag har diskuterat med påven flera gånger under de senaste månaderna för att hålla honom informerad om läget. Jag är tacksam över att han gett mig tillåtelse att lämna min post och resa till Australien.

Polisen har inte sagt exakt vad anklagelseserna gäller men det lär handla om brott som han begått för flera år sedan.

Pell anses var den tredje högst uppsatta personen inom den katolska kyrkan och är också en av de mest högt uppsatta personerna inom kyrkan som någonsin blivit ställda inför rätta.

Källa: Reuters

Kardinal George Pell visar katolska kyrkans handlingsplan med anledning av sexuella övergrepp mot barn.

Vatikanens ekonomichef anklagas för sexuella övergrepp i Australien

George Pell är världens tredje högst uppsatta katolik.

Diskussion om artikeln