Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Trots kritiken - regeringen bedyrar att vårdreformen och valfriheten träder i kraft 2019

Från 2017
Statsminister Juha Sipilä (C), finansminister Petteri Orpo (Saml) och Euroapaminister Sampo Terho (NA) vid riksdagens plenum den 19 juni 2017.
Bildtext Statsminister Juha Sipilä (C), finansminister Petteri Orpo (Saml) och Euroapaminister Sampo Terho (NA) vid riksdagens plenum den 19 juni 2017.
Bild: All Over Press

Regeringen lovar att grundligt sätta sig in i grundlagsutskottets utlåtande om vårdreformen och att utan dröjsmål göra de ändringar i reformen som grundlagsutskottet förutsätter.

Ministerarbetsgruppen för reformer säger att det målmedvetna reformarbetet fortsätter och att det är nödvändigt för att garantera fungerande social- och hälsovårdstjänster på ett likvärdigt sätt, samt för att minska på hållbarhetsgapet inom den offentliga ekonomin.

Ministerarbetsgruppen för reformer säger att vårdreformen och landskapsreformen och valfriheten kommer att träda i kraft 1.1.2019.

Familje- och omsorgsminister Juha Rehula
Bildtext Familje- och omsorgsminister Juha Rehula är ordförande för ministerarbetsgruppen för reformer.
Bild: YLE/Chanette Härus

Regeringen konstaterar att grundlagsutskottet inte ser grundläggande problem med vårdreformens grundpelare såsom landskapsreformen, finansieringen och valfriheten.

Det här gäller även genomförandet av valfriheten med hjälp av social- och hälsovårdscentraler, tandvårdsenheter, kundsedlar och personliga budgetar.

Valfriheten är enligt regeringen en väsentlig del av en modern social- och hälsovård. Valfriheten kan enligt regeringen resultera i minskade kostnader.

Bolagiseringen av offentliga tjänster är enligt regeringen inte en oersättlig del av valfriheten i vården.