Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Cannonballmedlemmar fick långa fängelsestraff - misshandlade medlem och lämnade honom medvetslös i kylan

Från 2017
Uppdaterad 30.06.2017 11:19.
Polisbil med framdörren öppen.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Bubi Asplund

Flera av de åtalade medlemmarna i motorcykelklubben Cannonball har dömts till långa fängelsestraff då de hade misshandlat en annan klubbmedlem och lämnat honom i kylan i en sandgrop i Sjundeå i januari.

Fyra av de nio åtalade männen fick ovillkorliga straff på mellan fyra och fem år. Det längsta straffet på fem år fick mannen som leder Cannonball-avdelningen i Lojo.

Cannonball förknippas både allmänt och i domstolar med organiserad brottslighet.

Fem år

De längsta straffen föll den här gången för grovt frihetsberövande, grov misshandel, utsättande samt grovt försök till utpressning.

Offret hade med våld transporterats från klubblokalen i Lojo till en avlägsen sandgrop i Sjundeå där han misshandlades för att ha tjallat för polisen om vad någon annan klubbmedlem gjort. De dömda utsatte sedan offret för stor fara då de lämnade honom medvetslös i kylan. Senare krävde klubbmedlemmar honom på en stor summa pengar.

Påstådd ledare åtalad för mycket men dömdes endast till dagsböter

En av de huvudåtalade fick endast dagsböter då hans ställning i klubben inte kunde bevisas. Enligt åtalet är den 52 år gamla mannen ledare för Cannonball i Finland. Han åtalades för grov misshandel och grovt försök till utpressning men de åtalen kunde inte bevisas trots att han hade haft kontakt med de andra åtalade vid tidpunkten för misshandeln.

Det kunde heller inte bevisas att mannen har en ledande roll i Cannonball. Själv sade han att hans aktiva medlemskap har upphört för flera år sedan och att han numera endast har en rådgivarroll.

Han dömdes därför endast till dagsböter för skjutvapenbrott. Mannen förklarade i rätten att han inte har haft något med frihetsberövandet och misshandeln att göra.

Också de som dömdes nekade till de tyngsta åtalen. Många medgav till exempel narkotikabrott men inte att de skulle ha misshandlat offret.

Många medgav också sitt medlemskap i Cannonball MC men de ansåg att klubben inte sysslar med organiserad brottslighet.