Föräldrar upprörda över indragna skolskjutsar på Pellinge
Efter ett beslut i bildningsnämnden i mars år 2016 kommer förskolebarnen på Pellinge inte längre ha rätt till skolskjuts till förskolan i Ebbo. Flera föräldrar är förundrade och upprörda över beslutet.
– Både jag och min fru jobbar på Pellinge och vi kommer inte alls ha möjlighet att skjutsa våra barn in till Ebbo varje dag. I värsta fall går det så att vår son inte kan gå i förskola.
Christer Andersson jobbar med att köra färjan mellan fastlandet och Pellinge. På grund av sitt arbete har han inte möjlighet att skjutsa sitt barn till förskolan.
– Om jag ska skjutsa honom så står färjan stilla i två timmar och det tror jag varken arbetsgivare eller allmänheten går med på.
Hans granne Piritta Halonen är i en liknande situation. Hon arbetar på fastlandet och har ordnat så att barnen ska kunna gå i förskola utan att behöva ytterligare dagvård. Men planerna faller samman om det inte ordnas skolskjuts.
– Mina enda alternativ är att antingen ansöka om kortare arbetsdagar eller helt och hållet stanna hemma från arbetet, säger Halonen.
Alla har inte tillgång till egen bil
Också Tom Englunds barn behöver skjuts till förskolan, men han har själv inte möjlighet att ordna det.
– Vi har bara en bil i familjen, så jag skulle vara tvungen att köra barnen med traktor. Du kan ju bara tänka dig hur länge det skulle ta. Det verkar som man inte tänkt på att alla inte alltid har tillgång till bil, säger Englund.
Enligt bestämmelserna
Catarina von Schoultz satt i bildningsnämnden när beslutet fattades och har nyligen valts till nämndens nya ordförande. Hon säger att det nya bestämmelserna följer regelverket.
– Det här gäller inte bara Pellinge utan de nya bestämmelserna säger att förskolebarnen i första hand ska skjutsas av föräldrarna mot en kilometerersättning på 20 cent per kilometer. Om föräldrarna ansöker om det kan det utredas om det är oskäligt att de själva ska skjutsa och i så fall kan man göra ett undantag så att det ordnas taxiskjuts för förskolebarnen, säger von Schoultz.
Samåkning en besvärlig lösning
von Schoultz tycker att den mest praktiska lösningen skulle vara att föräldrarna skulle slå sig samman och turas om att skjutsa barnen till förskolan.
– Man kan få kilometerersättningen även om det inte är man själv som skjutsar barnet, säger von Schoultz.
Paula Nymans barn ska börja i förskolan nästa år. Hon tycker att samåkning inte skulle vara en praktiskt lösning.
– Alla har olika arbetstider, ibland kan det hända att den som ska köra insjuknar eller något annat oförutsett. Man skulle bli väldigt beroende av varandra. Dessutom känns det knappast tryggt för ett litet barn att hela tiden åka med nya människor till förskolan, säger Nyman.
Hon påpekar att det inte heller ryms fem barn i en vanlig personbil.
– Eftersom förskolan är obligatorisk hade vi antagit att det skulle ordnas taxiskjuts och jag hade ordnat mina arbetstider efter det, säger Nyman.
Får inte åka med i skolbarnens taxi
Det ordnas redan taxiskjuts för skolbarnen på Pellinge. Piritta Halonens äldre barn hämtas direkt från gården, men förskolebarnen får inte åka med.
– Det är konstigt att de inte kan åka med när det redan finns en bil, som oavsett kör ut hit, säger Halonen.
Andersson är av samma åsikt.
– Den kommer exakt samma tid som den alltid har gjort. Knappast skulle kostnaderna påverkas av att det är fem barn till i en bil som ändå kör, säger Andersson.