Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Vårdreformen blir inte klar för att man låtsas det"

Från 2017
Bild med Finlands flagga som symboliserar vårdreformen
Bild: All Over Press

Regeringen möts av häftiga reaktioner från oppositionens håll. Orsaken är dess beslut att trots grundlagsutskottets varningar hålla fast vid den ursprungliga tidtabellen.

Under riksdagens frågetimme på torsdag grillade oppositionen regeringen kring vårdreformen.

Detta efter att grundlagsutskottet i ett utlåtande konstaterat att vissa aspekter av vårdreformen strider mot grundlagen.

- Grundlagsutskottet konstaterar klart och tydligt att den planerade tidtabellen utsätter medborgarnas rättigheter för godtycklig service. Vad grundar ni då beslutet att hålla fast vid den ursprungliga tidtabellen på? frågade Ilkka Kantola (SDP) av finansminister Petteri Orpo (Saml).

Enligt Juha Rehula (C), som svarade på frågan, har regeringen bara hunnit studerade grundlagsutskottets utlåtande i fyra timmar.

- Den exakta tidtabellen är inte ristad i sten. Men vi strävar efter det ursprungliga datumet, 1.1.2019, svarade Rehula.

Anna-Maja Henriksson (SFP) frågade hur regeringen kan hålla fast vid den ursprungliga tidtabellen om man inte ens hunnit läsa in sig på utskottets utlåtande.

- Jag skulle vilja veta om ni har läst utlåtandet ordentligt och om ni är färdiga att ta lärdom av det som presenteras.

Rehula förklarade att han bara hunnit läsa det väsentliga i rapporten.

Regeringen grillas i sociala medier

Vice ordförande för Socialdemokraterna Maarit Feldt-Ranta skriver på Twitter att vårdreformen inte blir klar bara för att man låtsas att den är det. Hon uppmanar också regeringen att sluta stressa med att få igenom reformen.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson har också på Twitter kritiserat regeringen upprepade gånger.

Diskussion om artikeln