Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps sexistiska Twitter-utbrott väcker avsky

Från 2017
Uppdaterad 01.07.2017 10:23.
USA:s president Donald Trump.
Bildtext Donald Trump är känd för sina verbala attacker mot journalister.
Bild: AFP / Lehtikuva

President Donald Trumps Twitter-angrepp mot nyhetskanalen MSNBC:s programledare fördöms av politiker från båda partierna.

Inte sedan valkampen har någon av president Donald Trumps tweetar orsakat en så stor reaktion och fördömts så kraftigt på bägge sidor om den politiska skiljelinjen.

Den två tweetar långa harrangen riktad mot programledarna för tv-kanalen MSNBC:s morgonshow Morning Joe, Mika Brzezinski och Joe Scarborough, har också igen lyft fram de sexistiska kommentarer Trump kom med under valkampanjen.

Tweetarna gick främst till attack mot den kvinnliga programledaren Brzezinski, som presidenten kallade både dum och galen.

- Jag hörde att programmet Morning Joe med sina låga tittarsiffror igen talar illa om mig (jag tittar inte längre), började presidenten sitt Twitter-angrepp.

- Varför kom då galna Mika med sin låga IQ, tillsammans med psykopaten Joe till Mar-A-Lago (Trumps privata residens i Florida, red.anm.) tre nätter i rad kring nyår och insisterade på att få träffa mig. Hon blödde illa från ett ansiktslyft. Jag sade nej.

Inte första angreppet

Det är oklart vad som provocerade fram Trumps angrepp mot programledarna.

Trump har upprepade gånger angripit och förolämpat journalister, kanaler och tidningar som har publicerat innehåll han inte tycker om.

Programmet Morning Joe har också flera gånger varit i skottgluggen för presidentens Twitter-ilska.

Den senaste attacken anses ändå ha gått så långt över gränsen för vad som är acceptabelt att så gott som hela det politiska etablissemanget, tillsammans med hundratusentals amerikaner, har fördömt presidentens beteende.

Framförallt kvinnliga republikaner gick hårt åt vad de ansåg vara beteende som är helt oacceptabelt för presidenten.

- Min första reaktion var att det här bara måste sluta nu. Det var nedslående för jag hade hoppats att personangreppen hade lagts bakom oss, att det hade lämnats i det förgångna, sade republikanska senatorn Susan Collins.

En rad andra republikanska senatorer tog till Twitter för att svara på presidentens angrepp.

- Sluta! Presidentens plattform borde användas för mer än att försöka trycka ner folk, skrev Alaskasenatorn Lisa Murkowski.

- Snälla, bara sluta! Det här är inte normalt och under presidentpostens värdighet, twittrade i sin tur senator Ben Sasse.

Sexistiska kommentarer under valkampanjen togs upp igen

Twittrandet mot Brezinski och angreppen mot hennes utseende fick också många att ta fram de sexistiska kommentarerna från valkampen.

Trump hade under en av republikanernas debatter ett hetsigt utbyte med dåvarande Fox News-ankaret Megyn Kelly.

En hård utfrågning om Trumps kvinnofientliga kommentarer utmynnade i att Trump med jämna mellanrum angrep Kelly med förolämpande kommentarer under resten av valkampen.

TV-nyheterna har också flitigt spelat klippet på presidenten då han skryter om hur han kommer undan med sexuella trakasserier för att han är känd.

Demokraternas ledare i representanthuset Nancy Pelosi, som också själv har varit föremål för Trumps Twitter-angrepp, ledde en hel delegation kvinnliga demokrater för att fördöma Trumps uttalande som ett sexistiskt angrepp mot den fria pressen och alla kvinnor.

- Det här är oacceptabelt herr president. Du har inte rätt, bara för att du har ett Twitter-konto att visa upp beteende i offentligheten som jag själv har lärt min son att aldrig ta till, sade ledamoten från Michigan, Brenda Lawrence.

Dålig tidpunkt med tanke på hälsovårdsreform

Presidentens hårt kritiserade Twitter-utbrott kommer också potentiellt vid ett mycket dåligt tillfälle.

Det spekuleras nu att det kan ha skadat Vita husets och det republikanska ledarskapets försök att kompromissa kring partiets hälsovårdsreform.

Flera av de kvinnliga republikanerna som har kritiserat Trumps påhopp är senatorer vars röster behövs för att driva igenom reformen, men som hittills har varit kritiska mot den.

Susan Collins ville inte direkt säga att det skadar förhandlingarna om reformen men sade att det skadar presidentens och landets anseende.

Partiledaren i senaten Mitch McConnell, som har jobbat dygnet runt för att ro iland reformen, kommenterade inte Trumps uttalande.

Källor inom hans stab uppger ändå till New York Times att McConnell ska ha varit rasande, men sedan valt att inte ta ställning på grund av den känsliga tidpunkten.

Diskussion om artikeln