Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Regeringen förhandlar om vårdreformen, varning för storm på de södra havsområdena

Från 2017
Uppdaterad 30.06.2017 07:11.
Storm utanför Ystad i södra Sverige.
Bild: EPA/JOHAN NILSSON

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Läget inrikes:

Biträdande justitieombudsmannen och Europarådets kommitté för förhindrande av tortyr prickar polishäktet Esbo för att det finns en bältessäng i fängelset. Bältessängen har använts för att binda fast personer i flera timmar med ansiktet nedåt.

Regeringen förhandlar i dag om hur man ska gå vidare med social- och hälsovårdsreformen. I eftermiddag samlas ledarna för de tre regeringspartierna för att diskutera hur ändringarna som grundlagsutskottet kräver i vårdreformen ska förverkligas.

Läget utrikes:

I USA har president Donald Trumps uppdaterade inreseförbud nu trätt i kraft. Flyktingar och resenärer från Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen måste från och med i dag ha nära familje- eller affärsband för att få komma in i USA.

Trumps Twitter-angrepp mot nyhetskanalen MSNBC:s programledare har dessutom väckt avsky i USA och politiker från båda partierna har fördömt dem starkt. Den två tweetar långa harrangen riktades mot Mika Brezinski och Joe Scarborough, som är programledare för kanalens morgonshow,

I dag inleds rättegången mot tre före detta direktörer för kraftverket i Fukushima. En domstol i Tokyo ska ta ställning till om personerna borde ha varit medvetna om riskerna och vidtagit förebyggande åtgärdar för att förhindra kärnkraftsolyckan i Fukushima år 2011.

Vädret:

Hårda vindbyar utlovas i dag i takt med att lågtrycket som närmar sig Finland från söder drar in över landet. Det är främst södra Finland och även delvis de mellersta delarna av landet som drabbas, rapporterar Meteorologiska institutet.

Vindbyar på cirka 15 meter per sekund utlovas. Vindvarningen berör bland annat Nyland, Åland, Egentliga Finland, Birkaland och Mellersta Finland.

Dessutom utlovas stormvindar på de södra havsområdena. I till exempel västra delen av Finska viken kan vågorna bli över fyra meter höga, varnar Meteorologiska institutet.

Källor: Yle, FNB

Diskussion om artikeln