Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Ett land i förändring - sett ur gräsrötternas perspektiv

Från 2017
Mitt Sverige - Spela upp på Arenan

Mitt Sverige är en serie som tar tempen på ett land i förändring. Här står vanliga människors berättelser i fokus, utan kommentarer av vare sig proffstyckare eller politiker.

Programledarna Ylva Hällen och Stephan Wilson har åkt Sverige runt och träffat människor som på olika sätt märker av de förändringar som pågår.

Vad driver många unga män till ilska och hat? I serien första avsnitt möter vi en avhoppad nazist, skildrar fotbollsanhängare som ger plats för aggressivitet och träffar huliganer och ungdomar som hamnat utanför samhället.

– Det är oftast personer som inte vill medverka i media, de är nästan skeptiska. Det är personer som nästan aldrig faktiskt hörs, berättar Wilson.

I det andra programmet träffar programledarna människor som tar saker och ting i egna händer när samhället inte räcker till; hjälper flyktingar, bygger boende till unga och gamla och sköter anhöriga. Det tredje avsnittet handlar om hur en del är kroniskt arbetslösa medan andra jobbar tills de stupar.

Senare i serien hör vi hur övervikt inverkar på folk, vad brist på ett hem leder till, hur ensamhet påverkar och hur dagens skola i Sverige ser ut i verkligheten.

Orginaltitel: Mitt Sverige (Sverige 2016)
9 avsnitt
30 dagar på Arenan.

Produktion: SVT / Nordvision.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln