Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Före detta Fukushimadirektörer inför rätta

Från 2017
Tepcos före detta direktör Tsunehisa Katsumata (till vänster) och före detta vice direktörer Ichiro Takekuro (i mitten) och Sakae Muto på väg till rättegången i Tokyo.
Bildtext Tepcos före detta direktör Tsunehisa Katsumata och vice direktörer Ichiro Takekuro och Sakae Muto anländer till rättegången i Tokyo.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tre före detta direktörer vid kraftverket i Fukushima åtalas för försummelse. Kärnkraftsolyckan i Fukushima orsakades av en jordbävning och en tsunami.

Ex-direktörerna bad om ursäkt för olyckan när rättegången körde igång, men vidhöll att de inte är ansvariga. De sade att de inte kunde ha förutspått den enorma tsunami som slog till mot kärnkraftverket i Fukushima.

När olyckan inträffade fungerade personerna som chefer för energibolaget Tepco, som drev kraftverket i Fukushima.

Åklagaren anser att männen borde ha vidtagit förebyggande åtgärder för att förhindra en kärnkraftsolycka. Enligt honom hade direktörerna tillgång till studier som förutspådde att en tusnami på mer än tio meter skulle kunna uppstå, och att en tsunami av den storleken i så fall skulle leda till strömavbrott i kraftverket.

Fukushima i Japan efter kärnkraftsolycka
Bildtext Kärnkraftsolyckan var den allvarligaste sedan Tjernobylolyckan.
Bild: EPA/ISSEI KATO

Jordbävningen och tsunamin som drabbade Fukushima år 2011 skördade 18 500 personers liv. Katastrofen orsakade härdsmältor i kärnkraftverket i Fukushima och radioaktiva ämnen släpptes ut i naturen.

Första rättsprocessen

Rättegången mot ex-direktörerna är den första rättegången med anslutning till kärnkraftsolyckan.

Två åklagare har vägrat åtala männen eftersom de ansett att det inte finns tillräckligt med bevis. År 2015 bestämde en rättslig medborgarpanel att männen ska ställas inför rätta och enligt japansk lag måste en åklagare i så fall driva frågan.

De åtalade hotas av upp till fem års fängelse.

Källor: AFP, AP

Diskussion om artikeln