Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland legaliserade samkönade äktenskap - Merkel röstade emot förslaget

Från 2017
Uppdaterad 30.06.2017 11:46.
Angela Merkel lägger sin röst i omröstningen om samkönat äktenskap i förbundsdatgen 30.6.2017.
Bildtext Angela Merkel lägger sin röst i omröstningen om samkönat äktenskap i förbundsdatgen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den tyska förbundsdagen sade på fredag morgon ja till samkönade äktenskap. Förbundskansler Angela Merkel själv meddelade att hon röstat emot förslaget - ändå var det hon själv som öppnade för den här möjligheten.

I den sista sessionen före förbundsdagens sommaruppehåll fattade det tyska parlamentet det historiska beslutet om legalisering av könsneutralt äktenskap.

Rösterna föll 393 för samkönade äktenskap - och 226 emot.

De Gröna i förbundsdagen firar omröstningsresultatet. I mitten partiets främste förespråkare för gayrättigheter, Volker Beck.
Bildtext De Gröna i förbundsdagen firar omröstningsresultatet. I mitten partiets främste förespråkare för gayrättigheter, Volker Beck.
Bild: EPA/OLIVER LANG

Genast efter omröstningen sade Merkel till reportrar att hon röstat emot förslaget.

- För mig är ett äktenskap enligt grundlagen någonting som bara kan finnas mellan en man och en kvinna, sade Merkel.

- Jag hoppas att omröstningen idag inte bara främjar respekt mellan olika ståndpunkter, utan att den också för med sig större större social sammanhållning och fred, tillade Merkel.

Det finns ett utbrett motstånd bland Merkels kristdemokrater mot samkönade äktenskap och Merkel själv har också tidigare öppet motsatt sig homoäktenskap.

Det finns ändå många kristdemokrater som förespråkat en lagändring.

Merkel själv gjorde en överraskande kursändring

Det var Merkel själv som öppnade för det här omröstningsresultatet.

Under en intervju inför publik i måndags sade Merkel att hon ansåg att ledamöter i förbundsdagen borde få följa sin egen övertygelse, snarare än partilinjen - när det nångång i framtiden blir en omröstning i frågan.

Merkels överraskande uttalande tolkades mot bakgrunden av att flera partier, däribland socialdemokraterna, de gröna och liberalerna har gjort det samkönade äktenskapet till en tröskelfråga för regeringssamverkan efter förbundsdagsvalet i september.

Till Merkels stora irritation utnyttjade ledaren för Merkels koalitionspartner Socialdemokraterna, Martin Schulz, snabbt Merkels uttalande. - Han krävde en omedelbar omröstning om samkönat äktenskap.

Det här kan leda till problem för samarbetet inom den tyska regeringskoalitionen, eftersom socialdemokraterna bröt mot en tidigare överenskommelse om att frågan om könsneutralt äktenskap inte ska tas upp under den här valperioden.

Tyskland blir ett av de sista större länderna i Västeuropa som inför samkönat äktenskap.

Landet införde registrerat partnerskap samma år som Finland, det vill säga år 2001, men sedan dess har kristdemokraterna ställt sig i vägen för det samkönade äktenskapet.

Källor: Reuters, Yle

Demonstranter i Berlin vill ha samkönat äktenskap.

Tyskland inför samkönat äktenskap?

Förbundsdagen väntas rösta om saken idag.

Diskussion om artikeln