Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Vårdhem i Hangö utan pengar - hotar stänga om staden inte stöder

Från 2017
Uppdaterad 03.07.2017 10:35.
Ett rosafärgat trähus i Hangö som heter Aurorahemmet.
Bildtext Aurorahemmet är billigare än andra alternativ, tycker ägaren.
Bild: Marica Hildén / Yle

Äldreboendet Aurorahemmet i Hangö har ekonomiska problem och vill ha pengar av staden. I annat fall måste hemmet stänga.

Det uppger stiftelsen som äger hemmet.

Stadsstyrelsen har tagit del av Stiftelsen Aurorahemmets stödansökan. Styrelsen skickade ansökan till grundtrygghetsnämnden för att få mera information.

Staden borde betala 80 000 euro

Aurorahemmet vill ha 80 000 euro av staden i år, det vill säga 800 euro per vårdplats och månad från mars till december.

Aurorahemmet är ett litet boende vid Vårdbergsvägen. Hemmet har elva platser. För närvarande är alla platser i bruk. De flesta Hangöbor på hemmet är riktigt gamla, födda redan på 1920-talet.

Fem jobb hotade

Hemmet har fem heltidsanställda. Det finns personal på plats dygnet runt. Om hemmet stänger, förlorar de anställda sitt jobb.

Ordföranden för stiftelsen, pensionerade kyrkoherden i Hangö Anders Laxell, uppger i ett brev till staden att de flesta av klienterna behöver effektiverat stödboende någon annanstans ifall Aurorahemmet stänger. Det blir betydligt dyrare för staden än att stöda Aurorahemmet, menar stiftelsen.

Om staden stöder Aurorahemmet, kostar det 26 euro per dag. Men på effektiverat serviceboende betalar staden 130 euro per och klient, står det i brevet.

Stiftelsen säger också att de vill utveckla sitt samarbete med staden. Aurorahemmet skulle till exempel kunna leverera hemvårdstjänster till staden, skriver Laxell.

Diskussion om artikeln