Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö vill vara med då Europa bygger datacentraler

Från 2017
Cinia Group lägger ner havskabel till Tyskland i Finska viken.
Bild: Cinia

Västnyländska företaget C Fiber Hangö, med bland annat stadsdirektör Denis Strandell i spetsen, besökte Calais i Frankrike för att diskutera en ljusfiberkabel.

I Calais träffade en stor del av C-fiber Hangös styrelse och aktieägare både produktions- och planeringsansvariga på företaget Alcatel-Lucents fabrik.

- Den digitala businessen och den digitala övergången i samhället är en av de största sakerna som händer under det här århundradet. Man kan nästan tala om det här århundradets industriella revolution, säger Denis Strandell.

Senare i höst kommer Hangö att kopplas samman med resten av världen genom en ljusfiberkabel. Den tillverkas av Nokiaägda Alcatel-Lucent i Frankrike.

- Alcatel-Lucent är världsledande på den här teknologin och lade sin första havskabel mellan USA och Europa redan på sent 1800-tal, så de är verkligen pionjärer på området.

Kabeln skapar möjlighet att locka företag till Hangö och Västnyland, säger Strandell. Nu är målet att locka olika aktörer inom till exempel datacenterbranschen till området.

Så du fick varken Google eller Facebook på kroken i Frankrike?

- Nej tyvärr, ingen av dem var på plats. De finns redan väletablerade på sina orter i Norden så kanske inte de, men det är den typen av aktörer. Vi vet att det kommer byggas flera tiotals datacentraler i Europa under kommande åren och då vill vi vara med.

Resan gav Strandell en ökad förståelse för infrastrukturen och dess utmaningar och risker.

- Nästa steg är att marknadsföra de unika möjligheter som vi har, säger Strandell.

Ett mindre bolag är redan intresserad av Hangö.

Radio Vega Västnyland

5:07