Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Löfven kritiserar nazistnärvaro i Almedalen

Från 2017
Svenska motståndsrörelsen demonstrerar 2007
Bild: Peter Isotalo

Sveriges statsminister Stefan Löfven är kritisk till att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) får närvara vid Almedalsveckan på Gotland.

- Vi har ingen anledning att ge dem som direkt motarbetar demokratin många demokratiska plattformar, det har jag lite svårt att se, säger Löfven i en intervju med TT.

Löfven anser att den aktuella organisationen är en fara för demokratin.

Han betonar dock att det är viktigt att följa de lagar som finns om demonstrationsfrihet och möten. Han vill inte kommentera polisens beslut att bevilja tillstånd för så kallad öppen sammankomst för NMR under tre dagar, den 7-9 juli, i Visby på Gotland i Sverige.

Borde tänka efter

Däremot tycker Löfven att de som arrangerar tillställningar som Almedalsveckan ska tänka efter vilka som släpps in.

- Då tycker jag nog att vi ska tänka efter, det här är en organisation som inte har något till övers för demokratin, för människors lika värde. Jag tycker inte att vi ska ge dem för många demokratiska plattformar, säger Löfven.

- De vill ju krossa demokratin och då får vi fundera allihop om vi ska ge dem de här demokratiska plattformarna, som alla andra, när vi själva anordnar det.

TT: Borde Region Gotland ha tänkt lite mer innan man upplät mark?

- De måste själva fatta sina beslut. Jag pratar utifrån min principiella ingång att vi måste vara väldigt tydliga med vad det här är för organisation.

Frågan fortfarande under prövning

Region Gotland har upplåtit mark åt NMR och polisen har gett tillstånd för sammankomst.

Politikerna i Region Gotland har försökt ta tillbaka sitt beslut, men polisen har hittills sagt att det inte går. Men frågan är under prövning och ett beslut ska komma inom den närmaste veckan.

Inte klokt att bojkotta

Vänsterpartiet i Sverige har ledningen diskuterat om V ska bojkotta Almedalen, men har inte ändrat sig om att delta.

Löfven tycker inte att det är rätt väg att bojkotta Almedalen på grund av att organisationer som NMR närvarar.

- Jag tycker inte att vi ska lämna dem det utrymmet, så att de får ta över. För då har de vunnit redan där. Vi ska ta vår plats, det här är demokratins plats.

Löfven ska själv inte delta i politikerveckan i år, men det är ett beslut som togs tidigt i våras och har inget med NMR:s närvaro att göra.

På frågan om han tycker att man ska demonstrera mot NMR:s närvaro säger han att det är klart att man ska få ge uttryck för vad man tycker är fel.

- Men det måste skötas lugnt och stilla.

FNB-TT- Peter Wallberg - Lars Larsson

Diskussion om artikeln