Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu ska arbetslösa utbildas till varvsarbetare

Från 2017
Uppdaterad 03.07.2017 06:47.
Åbovarvet.
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Niclas Lundqvist

Åbovarvet och Nystads bilfabrik fortsätter att rekrytera arbetskraft. Egentliga Finlands arbetsbyrå marknadsför och erbjuder utbildningskurser för de lediga jobben. Men hittills har de inte fått tillräckligt med sökande.

Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrå har gjort en stor satsning på att marknadsföra jobben vid Åbovarvet och Nystads bilfabrik. Det sällsynta med rekryteringarna till varvet och bilfabriken är att det för en gångs skull även finns lediga jobb som inte kräver tidigare erfarenhet eller utbildning.

Arbetsbyrån ordnar istället utbildningskurser för dem som saknar erfarenhet, berättar Tarja Tötterman som jobbar som kommunikationsexpert vid Egentliga Finlands Arbets- och näringsbyrå.

- I september börjar våra följande utbildningar. Men vi har haft för få sökanden och det finns många lediga platser kvar på dessa utbildningar. Egentligen borde vi få 140 sökande till en kurs med 40 platser för att hitta de som är mest lämpliga.

Arbetsuppgifterna som inte kräver erfarenhet finns främst inom produktionen. I bilfabriken i Nystad gäller det montering av bilarna och lagerarbete. Vid varvet i Åbo gäller det främst jobb som svetsare, plåtslagare och rörläggare.

Kort utbildning leder till jobb

För att ha en möjlighet att få dessa jobb krävs det att man först går igenom rekryteringsutbildningen som är mellan fyra veckor och sex månader lång beroende på arbetsuppgift.

- Till exempel har före detta frisörer och restaurangarbetare fått jobb på varvet via våra utbildningskurser. Du behöver inte ha tidigare erfarenhet från metallarbete för att få jobb, säger Tarja Tötterman.

- Varvet och bilfabriken söker förstås även direkt via öppna annonser arbetstagare som har tidigare erfarenhet och yrkesutbildning. Det är främst de arbetslösa utan erfarenhet och utbildning som kurserna riktar sig till.

Lockar nya arbetstagare med sms

För att hitta lämplig arbetskraft ordnar arbetsbyrån även rekryteringsevenemang och infoträffar. De lediga jobben marknadsförs också i sociala medier och på arbetsbyråns egna hemsidor.

Arbetsbyrån har även till exempel skickat ut 73000 mejl och 2000 sms för att locka potentiella arbetstagare till bilfabriken i Nystad.

Diskussion om artikeln