Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv just nu: Sex finländare i VM-sprinten

Från 2017
Uppdaterad 01.07.2017 14:25.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i orientering, sprint (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

De första VM-medaljerna står idag på spel i orienterings-VM i Tartu, Estland. Alla finländare tog sig vidare från gårdagens kval till dagens final. Men räcker finländarnas fart till medalj?

Lyckad debut av herrdebutanterna

I gårdagens kval var Aleksi Niemi bäst av de finska herrarna då han var nästsnabbast i sin grupp, nio sekunder långsammare än flerfaldiga VM-medaljören i sprint, schweizaren Daniel Hubmann.

Niemi startar som femte sista man i dagens sprintfinal. Även Jesse Laukkarinen och OK Trians Otto Simosas tog sig vidare till final. Laukkarinen var fjortonde och nästsista man att ta sig till final från sin grupp medan Otto Simosas var sista man att ta sig till final från sin grupp.

Yannick Michiels, Daniel Hubmann och Matthias Kyburz var de snabbaste i respektive heat. De här tre är kanske också lite av förhandsfavoriter i finalen.

Framförallt skulle ett VM-guld vara historiskt för belgaren Michiels då Belgien inte tidigare har knipit medalj i VM-sammanhang i orientering.

Även svenskarna Jonas Leandersson och regerande världsmästaren Jerker Lysell visade bra form i kvalet och är nog att räkna med i finalen.

Maja Alm favorit bland damerna

Även bland damerna tog sig alla tre finländare till final. Kirsi Nurmi var sexa, Marika Teini tia och VM-trean från 2103 Venla Harju femma i sina respektive grupper.

Alla tre damer har chans till en placering bland de fem främsta i finalen. För att det ska bli en finsk medalj krävs en perfekt prestation och lite tur.

Danmarks Maja Alm, som tagit hem de två senaste VM-sprinterna var totalt överlägsen i kvalet. I sin grupp var Alm hela 31 sekunder snabbare än tvåan Lina Strand från Sverige. Alm är storfavorit i finalen och har till och med råd med en bom och ändå kunna skörda hem det tredje sprintguldet på raken.

Sprintfinalen i TV2 med start klockan 14.30.