Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Linn Wilhelmsson ville stiga in i en magisk värld

Från 2017
Uppdaterad 18.07.2017 15:42.
Linn Wilhelmsson har sysslat med levande rollspel i tio år.
Bildtext Linn Wilhelmsson har sysslat med rollspel i över tio år.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Som barn läste Linn Wilhelmsson högvis med fantasyböcker, vilket ledde till att hon som vuxen började intressera sig för levande rollspel. En hobby som lett till ett brett kontaktnät, resor och en pojkvän.

Till vardags studerar Linn Wilhelmsson det svenska språket i Helsingfors. Just nu är hon hemma i Österbotten och sommarjobbar. Det finns inte lika mycket tid över för "lajv" längre men hon försöker delta i ett par spel per år.

- Man kan beskriva lajv som en låtsaslek, men med lite mera regler och struktur. I spelet har deltagarna roller och på utvald plats utspelar sig intriger av olika slag. Men utan både manus och publik.

Wilhemsson kom i kontakt med levande rollspel som barn. Hon läste om hobbyverksamheten i en tidning och fattade genast intresse för det. Hennes brinnande bokintresse har också spelat in.

Jag tror det är många av oss som redan som barn önskade att vi kunde stiga in i bokens värld.

- Vörå bibliotek var väldigt välbesökt. Jag brukade låna tio böcker, spänna fast dem på pakethållaren och cykla hem. Så där höll jag på.

Flera år senare fick Wilhelmsson reda på att det fanns en finlandssvensk rollspelsförening i Vasa och då tog hon kontakt med dem. 2006 deltog hon i sitt första lajv.

Ville stiga in i bokens värld

Wilhelmsson fascinerades speciellt mycket av Harry Potter-böckerna och så kallad magisk realism.

- Det innebär att det existerar magi i en annars helt vanlig, verklig värld. Jag tror det är många av oss som redan som barn önskade att vi kunde stiga in i bokens värld.

Inom levande rollspels-verksamheten finns en stark vi-anda, eller community. Den har berikat Linns liv på många sätt.

- De flesta lajvare som jag känner, inklusive mig själv, är ganska nördiga. Och lajvandet ger en stark känsla av samhörighet. Jag har fått massor med vänner och även pojkvännen träffade jag på en rollspelskonferens.

Starka känslor inom spelet

Innan du deltar i ett levande rollspel får du läsa in dig på karaktären du ska spela och omgivningen du spelar i.

- Själva spelet kan sedan pågå från en dag till en vecka. Men det är mycket sällan som det håller på så länge som en vecka. Efteråt ordnas diskussion och man går igenom alla händelser och eventuella starka känslor som väckts under spelets gång.

Hurudana känslor kan det handla om?

- Nå, ifall din karaktärs vän har dött, eller man har grälat eller om karaktären blivit förälskad. Då kan det vara bra att prata om det efteråt och kolla att ingen känner att det är pinsamt eller jobbigt.

Kan det vara svårt att skaka av sig känslorna som väckts under spelets gång?

- Nej, verkligen inte. Det där är en fråga som dyker upp gång efter gång, men jag känner inte till att någon skulle haft svårt att skilja på spelet och verkligheten, säger Wilhelmsson.

- Det är ju inte verkliga känslor, men precis som du kan bli ledsen om det händer något med din favoritkaraktär på film eller tv, så kan man också bli känslomässigt berörd under spelets gång.

Jag skulle gärna spela en stark och karismatisk karaktär, kanske just för att jag inte uppfattar mig själv som sådan i verkliga livet.

Befriande att spela en roll

En "lajvare" kan själv skapa sin egen karaktär. Det har ännu inte Wilhemsson prövat på.

- Men jag ska nog ta mig an utmaningen i något skede. Jag skulle gärna spela en stark och karismatisk karaktär, kanske just för att jag inte uppfattar mig själv som sådan i verkliga livet. För det kan vara väldigt befriande att få vara någon annan en stund.

Wilhelmsson rollspelar även utomlands. I höst åker hon till Danmark för att delta i ett lajvevenemang.

- Jag känner folk som hållit på med rollspel i trettio år. Det finns ingen åldersgräns och själv tänker jag hålla på resten av livet.

Vill du, eller känner du någon som passar i sommarserien Fantaster i Österbotten? Vi söker dig som är en riktig fantast inom ett ämne.

Du kanske har en specialkunskap utöver det vanliga på ett visst område eller en unik samling av någonting. En del skulle kanske säga att du är litet av en nörd, men vi väljer att kalla dig en fantast.

Vi kommer att presentera fantaster i Österbotten under åtta onsdagar mellan klockan 9 och 10 på Yle Vega.

Kontakta oss per e-post osterbotten@yle.fi eller via vår Facebook-sida Yle Österbotten och berätta varför du är en riktig fantast så kanske vi väljer att intervjua dig. Det går också att ringa 06-229 8547.

Diskussion om artikeln