Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Säteri in och Jagr ut när Florida bygger om – Borgström och Haapala kämpar om NHL-platser i höst

Från 2017
Uppdaterad 02.07.2017 12:01.
Harri Säteri i landslagsdressen.
Bildtext Harri Säteri ska ta upp kampen om en NHL-plats.
Bild: Aleksi Alku / All Over Press

Jaromir Jagr är en av fyra tongivande anfallsspelare som lämnar Florida Panthers. På målvaktssidan plockar klubben in den finska VM-målvakten Harri Säteri. Klubbchefen Dale Tallon motiverade förändringarna på lördagen. Vi vill spela en annan typ av hockey, vi vill bli snabbare och yngre, sade Tallon.

Säteri inleder i höst sitt andra äventyr i Nordamerika. Den 27-årige målvakten draftades år 2008 av San Jose Sharks och spenderade tre hela säsonger i USA mellan år 2011 och 2014.

Efter att i våras ha VM-debuterat och VM-imponerat öppnades NHL-portarna igen.

– Han stod på huvudet i kvartsfinalen, vi gillade hans spel, sade Floridas General Manager Dale Tallon på en presskonferens.

Säteri trea

I San Joses organisation blev det ändå inga NHL-matcher och Säteri tog ny fart i KHL-laget Vitjaz Podolsk där han spenderade tre säsonger.

Han har även den här gången en bra bit till rampljuset i NHL. I marschordningen går nämligen Roberto Luongo och James Reimer, som har långa kontrakt med klubben, före. Säteri är uttryckligen värvad som tredjemålvakt.

Tredjemålvakten är mycket viktig för djupet i organisationen. Tredjemålvakten spelar ofta viktiga matcher.

Dale Tallon

Kontraktet med Säteri är ett ettårigt tvåvägskontrakt och Tappara-produkten lär få inleda säsongen i AHL-laget Springfield Thunderbirds.

Där ska han samtidigt ha en mentorroll för 20-årige Samuel Montembueault som Florida har stora framtidsplaner för.

Ska bli snabbare och yngre

Tallon genomför en kontroversiell ommöblering i anfallet. Av förra säsongens sju bästa poängplockare dumpar Tallon fyra. Jonathan Marchessault och Reilly Smith gick så gott som gratis förlorade till Vegas Golden Knights.

Jussi Jokinens kontrakt köptes ut och nu väljer Florida att inte skriva kontrakt med den 45-årige legendaren Jaromir Jagr.

– Det handlar om att organisationen vill gå mot ett annat håll. Vi vill spela en annan typ av hockey, vi vill bli snabbare och yngre, sade Tallon.

Ville inte ha kvar Jagr

Jaromir Jagr ville fortsätta i Florida, men Panthers hade andra planer.

– Vi kom inte med något erbjudande, de kom med ett i början av förhandlingarna. Vi hade en hel del diskussioner. Vi snackade fram till förra natten, sedan bestämde vi oss för att gå åt olika håll, konstaterade klubbchefen.

Jag tror att det är dags för våra unga kärnspelare att ta över laget.

Dale Tallon

Dadonov går in bredvid Barkov

Ersättarna har Florida hittat på den fria marknaden. Arizonas Radim Vrbata och SKA Sankt Petersburgs Jevgenij Dadonov är de två namnstarkaste anfallsförstärkningarna.

Artemi Panarin, Evgenii Dadonov och Vadim Shipatjev jublar i VM 2016.
Bildtext Dadonov har varit en tongivande spelare i det ryska landslaget.
Bild: Artyom Korotayev / All Over Press

Tallon planerar att låta Dadonov spela med Jonathan Huberdeau och Aleksander Barkov i ettan, medan Radim Vrbata ska göra Vincent Trocheck sällskap i tvåan, rapporterar Steve Goldstein på Twitter.

– Vi är inte färdiga, vi spelar inte före oktober. Dörren står vidöppen för att förstärka laget.

Enligt Tallon räknar klubben med att såväl Henrik Haapala som Henrik Borgström ska kämpa om NHL-platser i höst.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

För en vecka sedan draftades Tapparas 21-åring Sebastian Repo av Florida i den sjätte omgången. Om Repo tecknar ett NHL-kontrakt kan även han konkurrera om en NHL-plats i höst.

Se Florida Panthers lag för säsongen 2017–2018 på sajten capfriendly.com.

Diskussion om artikeln