Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rysslands vice premiärminister Mutko: "Slutar ni fråga om dopning om jag framför en rysk dans"

Från 2017
Gianni Infantino och Vitalij Mutko håller presskonferens.
Bildtext Gianni Infantino och Vitalij Mutko håller presskonferens.
Bild: Alexander Demianchuk/All Over Press

Confederations Cup-presskonferensen förvandlades snabbt till att handla om rysk dopning. Vitalij Mutko som är Rysslands vice premiärminister var inte på särskilt gott humör men pläderade ändå i hela nio minuter.

Den utbredda ryska dopningen har varit på tapeten sedan den senaste McLaren-rapporten släpptes i december 2016. Arbetsgruppen leddes av den kanadensiska juristen Richard McLaren och drog slutsatsen att över 1000 ryska idrottare hade haft någon slags koppling till statsstyrd dopning.

"Vi har nolltolerans"

Den brittiska tidningen Mail on Sunday skrev den 24 juni att 23 ryska VM-spelare från år 2014 ska finnas med på en 1000 idrottare lång lista.

Idrottarna på listan ska ur ett dopningsperspektiv betraktas som "intressanta personer". Fifa har nu tillsatt en utredning för att titta närmare på fallet.

– Vi har nolltolerans mot dopning och vi har aldrig haft och kommer aldrig att ha något statsstyrt dopningsprogram, röt Mutko till enligt nyhetsbyrån AFP.

– Idrottarna bär ett straffrättsligt ansvar, vi har en oberoende antidopningsorganisation och vi skickar våra dopningsprov till andra länder, så de testas inte här, fortsatte Mutko.

På danshumör

McLaren rapporteras ha sagt till den tyska tv-kanalen ARD att han har nya bevis för att dopningsprov från ryska fotbollsspelare har bytts ut till rena prov.

– Slutar ni fråga om dopning om jag framför en rysk dans, frågade sig ministern.

Nöjd Fifa-chef

Mutko höll presskonferensen tillsammans med Fifas ordförande Gianni Infantino. Han var mycket nöjd med arrangemangen i Ryssland.

– Vi hörde om våld, olyckor, huliganer och rasism – men vi hade ingenting av det, sade han enligt nyhetsbyrån AP.

Infantino var även nöjd över den hjälp som videobilder gett domare under turneringen. Av allt att döma används de om ett år när världsmästerskapet står på spel.

– Ingenting står i vägen för att använda videobilder i VM, sade han och poängterade att domarna måste bli bättre på att kommunicera sina beslut till spelare och åskådare.

Diskussion om artikeln