Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tusentals samlades för att se Jarno Saarinens staty i Åbo

Från 2017
Uppdaterad 04.07.2017 12:48.
Jarno Saarinens staty.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Motorcykelentusiaster från hela Europa var samlade för att se när statyn avtäcktes på söndagen. Statyn är en donation av den italienska motorklubben Motoclub Jarno Saarinen.

Redan en halvtimme innan själva ceremonin börjar är Barkersparken vid Aura å fylld av människor klädda i motorcykelkläder. Det hörs en blandning av flera olika språk i publiksorlet. Jarno Saarinen har inte enbart gjort ett starkt intryck hos motorcykelentusiaster i Finland. Hans namn är känt i hela Europa.

Innan avtäckningen av jarno Saarinens staty i Åbo.
Bildtext Redan en halvtimme innan avtäckningen samlades människor kring statyn.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Jarno Saarinen var fram till sin död 1973 en av sin tids mest kända roadracingförare i världen. Saarinen vann världsmästerskapet i Road Racing år 1972 som första finländare. Han omkom tragiskt i samband med en olycka på racerbanan i Monza i Italien 1973. Motorcykellegenden är främst känd för sin unika körstil som fortfarande används av motorcykelförare idag.

Statyn av Jarno Saarinen.
Bild: Yle / Lina Frisk

Statyn är en donation av motorklubben Motoclub Jarno Saarinen. En liknande staty finns redan i Italien. Mika Akkanen, som är chef för Åbo stads internationella ärenden, säger att blev ganska överraskad då motorklubben tog kontakt med staden och sa att de ville donera statyn.

- Det var en överraskning. Men när vi började fundera på saken konstaterade vi att vi är en gammal stad som ofta pratar om svenska kungar, ryska kejsare och andra historiska personer. Men vi har också personer som Jarno Saarinen från närhistorien som vi inte får glömma. Det är fint att vi nu har en möjlighet att berätta historien om honom, en stor son av vår stad, till nya generationer.

Mika Akkanen höll ett tal under ceremonin.
Bildtext Mika Akkanen höll ett tal under ceremonin.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Akkanen berättar att han själv minns väl den dagen då Saarinen dog.

- Jag var elva år gammal den där söndagseftermiddagen och jag hörde på nyheterna med min pappa. Jag var intresserad av motorcyklar i den åldern så jag kommer ihåg det mycket bra.

Högtidlig stämning

Avtäckningsceremonin vid Barkersparken hölls delvis på italienska på grund av den internationella representationen. Stämningen under tillställningen var högtidlig och flera tårar fälldes i publiken. Det var tydligt att Saarinen gjort ett starkt intryck på människor.

- I de här kretsarna är han ännu mycket populär och känd också internationellt. Jag är positivt överraskad över att vi är så många här i dag, tusentals människor, säger Akkanen.

Alessandra Adriansen och Roberto Baccarani från Motoclub Jarno Saarinen.
Bildtext Alessandro Adriansen och Roberto Baccarani från Motoclub Jarno Saarinen.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Alessandro Adriansen, från Motoclub Jarno Saarinnen, har kommit från Italien för att se Åbostatyn.

- Jag tyckte att det var ett lämpligt tillfälle att besöka Åbo och se motorcykellegendens hemstad. Jag är ett stort fan. Han var den största motorcyklisten någonsin.

När statyn avtäcktes spred sig ett högljutt jubel över parken och kön ringlade lång för att få ta en bild med Åbos nya staty av Jarno "Baronen" Saarinen.

Diskussion om artikeln