Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hundraåriga växter på Öppna trädgårdar

Från 2017
Margaretha Lindholm doftar på midsommarrosorna.
Bildtext Margaretha Lindholm doftar på midsommarrosorna.
Bild: YLE/Markus Bergfors

Under söndagen deltog över 500 trädgårdar i temadagen Öppna Trädgårdar. I Malax stod Brinkens museiträdgård öppen för alla entusiaster att bland annat dofta på midsommarrosen och ta del av över hundra år gamla växter.

Öppna trädgårdar ordnas i år för sjätte gången och det är dagen när både privatpersoner och föreningar bjuder in besökare till sina gårdar.

I Österbotten deltog elva trädgårdar, från Kronoby i norr till Kristinestad i söder. De flesta trädgårdar är privata, men i Malax öppnade Brinkens hembygdsmuseum upp sin trädgård.

Brinkens hembygdsmuseum.
Bildtext Brinkens museiträdgård är över hundra år gammal.
Bild: YLE/Markus Bergfors

En trädgård från början av 1900-talet

Museiträdgården i Malax har gamla anor och kom till redan i början på 1900-talet när systrarna Orre bodde i huset och hade en handelsträdgård.

- De odlade både blommor och grönsaker och stod och sålde på torget i Vasa, berättar Margaretha Lindholm som är trädgårdsmästaren på Brinkens hembygdsmuseum.

Malax museiförening r.f. sköter numera trädgården och de jobbar för att återskapa lite av systrarnas trädgård även om det saknas resurser att göra det exakt likadant.

- Vi har ju ganska mycket gräsmatta här, vilket de inte hade på den tiden, utan allt var uppodlat. Men en del av växterna är ju faktiskt 100 år gamla också.

- Här har vi en häftig krypande buske, Dvärgbenved, och den är kvar sedan systrarnas tid och den är ganska ovanlig här. Sedan har vi pionerna här som det fanns en buske av kvar sedan gammalt. Förra trädgårdsmästaren delade dem så vi har så här många nu, berättar Lindholm.

Dvärgbenved.
Bildtext Dvärgbenvedbusken finns kvar sedan systrarnas tid.
Bild: YLE/Markus Bergfors

Helheten gör trädgården

Lindholm är glad över att få visa upp deras arbete nu under Öppna trädgårdar.

- Det är ju trevligt att visa upp trädgården, visserligen kommer det hit vanliga museibesökare också, men att ha en speciell trädgårdsdag är jättetrevligt eftersom vi sätter ner massor med jobb på det, säger Lindholm.

Lindholm säger att det som gör en trädgård är helheten och lummigheten, men att man inte ska ta på sig för mycket.

- Men man ska inte ta på mer än vad man klarar av. Det ska ju vara roligt och inte ett tvång. Man har ju alltid en fantasi i januari, om att - ”oj det ska ut så här, och så här” - och så blir inte vädret alls som man tänkt sig, säger Lindholm och skrattar.

Eivor Nygård i Brinkens museiträdgård.
Bildtext Eivor Nygård berättar att hon varje år beundrar den välklippta och täta granhäcken.
Bild: YLE/Markus Bergfors

Öppna trädgårdar ger inspiration

- Trädgårdar är mitt allra största intresse, jag älskar blommor och rosorna som doftar nu, säger Eivor Nygård, som är en av besökarna i Brinkens trädgård.

Nygård har själv en trädgård på 1000 kvadrat och har besökt Öppna trädgårdar flera gånger.

- Jag tycker det är jättebra. Första året som jag var med så var det väldigt många som deltog. Då var jag ända uppe i Jakobstadstrakten också, och jag fick jättemycket inspiration.

Nygård skulle gärna sett att fler trädgårdar skulle delta så man inte behöver köra så långa sträckor, men hon tror att många vill att trädgården ska vara perfekt innan de visar upp den.

- Det kan hända man har för stora ambitioner och inte vågar visa upp sin trädgård förrän man är 100 procent nöjd. Jag tycker man kunde visa upp de som är ditåt också, säger Nygård.

Blågull.
Bildtext Trots en kall vår och sommar fanns det sådant som blommade. Till exempel Blågullsblommorna.
Bild: YLE/Markus Bergfors