Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina varnar USA för "allvarlig provokation" i Sydkinesiska sjön

Från 2017
Arkivbild på det amerikanska örlogsfartyget USS Stethem då det besökte Shanghai. USS Stethem närmade sig den omstridda ön Triton i Sydkinesiska sjön på söndagen 2.7.2017
Bildtext Arkivbild på det amerikanska örlogsfartyget USS Stethem då det besökte Shanghai. USS Stethem närmade sig den omstridda ön Triton i Sydkinesiska sjön på söndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Kina varnar USA för dess agerande i Sydkinesiska sjön och beskriver det som en allvarlig politisk och militär provokation. Det amerikanska örlogsfartyget USS Stethem passerade på söndagen den omstridda ön Triton på närmare än tolv sjömils avstånd.

Tolv sjömil är den internationellt erkända territoriegränsen och USS Stethem seglade alltså innanför den gränsen på söndagen då fartyget passerade den omstridda ön Triton i ögruppen Paracel i Sydkinesiska sjön.

Enligt det kinesiska utrikesministeriet skickade man ut egna fartyg och jaktplan för att varna det amerikanska fartyget.

Kina, Taiwan och Vietnam gör alla anspråk på ön Triton.

Det amerikanska agerandet är ett sätt att utmana ländernas anspråk på ön och att demonstrera frihet till sjöfart.

I maj utförde USA en identisk manöver då ett amerikanskt örlogsfartyg närmade sig en konstgjord ö som Kina anlagt i den omstridda ögruppen Spratlyöarna i Sydkinesiska havet.

Tilltagande amerikansk frustration

Då Kinas president Xi Jinping besökte USA:s president Donald Trump i Trumps semesterparadis Mar-a-Lago i Florida i april så lyste de två herrarna i kapp med solen.

Det hette att Xi och Trump lyckades skapa en hjärtlig relation och att de vunnit varandras förtroende.

Sedan dess har den amerikanska frustrationen vuxit - bland annat över att Kina inte lyckats göra mera åt "problemet Nordkorea", men också över bilaterala handelsfrågor.

De här frågorna ska Xi och Trump ha diskuterat i ett telefonsamtal så sent som för några timmar sedan.

Vita huset nämnde ingenting om den senaste incidenten i Sydkinesiska sjön och huruvida de två ledarna diskuterade också den konflikten.

USA ökar trycket på Kina

Samtidigt har USA irriterat Kina med flera initiativ.

Bara i slutet av förra veckan meddelade USA att man planerar att sälja vapen till Taiwan för runt 1,42 miljarder dollar.

Samma dag införde USA sanktioner mot en kinesisk bank som USA beskyller för penningtvätt som gynnar Nordkorea.

Dessutom uttryckte USA oro för krympande friheter i Hongkong och tidigare i veckan placerade det amerikanska utrikesministeriet Kina på sin lista för de länder i världen som är mest inblandade i människohandel.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln