Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Möjlig meteoritkrater undersöktes i Härkmeri

Från 2017
En meteorit slår ner på Jorden.
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Strömsö

Härkmerifjärden ett meteoritnedslag? Sannolikt inte, men i alla fall fick områdets utseende geologers intresse att vakna.

Fackförfattaren Matts Andersén, som också är ansvarig för besökscentret Meteoria Söderfjärden i Vasa och har en 20 års erfarenhet av meteoritkratrar, var på plats i Härkmeri i Kristinestad för att undersöka saken.

- Inte är det något annat än utseendet på Härkmerifjärden som gör att det kan ha uppkommit av ett nedslag någon gång i tiden, men det finns inget som så här långt skulle styrka någon sådan hypotes, säger han.

- Lite stenar knacka vi i då vi var där, men några egentliga prover har vi inte tagit eftersom det inte fanns något som skulle ha föranlett en provtagning.

Antagligen diabas

Professor emeritus Lausi Pesonen från Helsingfors universitet var också med i Härkmeri och han kommer att göra en väldigt enkel undersökning på de stenar man hittade på området.

- Det var en svart bergart som troligen är en diabas från en diabasgång och sådant finns till exempel i Vasa skärgård och det har inget att göra med meteorit- eller asteroidnedslag, konstaterar Andersén.

I Finland finns det vid det här laget elva verifierade meteoritnedslag men det är en lång tid sedan man hittade den senaste.

- Det är säkert tio eller tjugo år sedan den senaste verifierade kratern hittades. Det finns ett basforskningsintresse att eventuellt hitta flera och sannolikt finns det betydligt flera nedslag på berggrunden i Finland, men de har utplånats genom geologiska processer under miljoner år.

Diskussion om artikeln