Sipri: Kärnvapnen i världen blir färre - men i Asien blir de fler
Antalet kärnstridsspetsar i världen har minskat radikalt sedan 1980-talet, men samtidigt lägger kärnvapenjättarna USA och Ryssland stora pengar på att modernisera sina arsenaler. Det framgår av den senaste kärnvapenrapporten från Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri.
USA och Ryssland innehar den absoluta huvuddelen av världens kärnvapen. Tillsammans står de för drygt 93 procent av världens kärnvapeninnehav.
Ändå är det just de här kärnvapenjättarna som har minskat sina kärnvapenarsenaler kraftigt sedan kalla kriget.
- Minskningen sedan 1980-talet har varit stor och antalet kärnvapen i världen fortsätter att minska. I mitten på 80-talet fanns det fler än 70 000 kärnvapen i världen. I dag finns det färre än 15 000, uppger Shannon Kile för Sveriges Radio. Kile är chef för Sipris forskning om kärnvapen.
Ingen verkar vilja överge sina arsenaler inom en överskådlig framtid
Minskningen är långsammare nu än vad den varit tidigare.
Dessutom använder USA och Ryssland enorma summor på att modernisera sina kärnvapen.
USA:s kärnvapenuppdatering kommer det närmaste decenniet att kosta uppemot 400 miljarder dollar. Besluten om moderniseringen fattades redan under president Barack Obamas tid vid makten.
- Den dåliga nyheten är det faktum att ingen av kärnvapenstaterna verkar vilja överge sina arsenaler inom en överskådlig framtid, säger Kile till svenska TT.
I Asien blir kärnvapnen fler
Också länderna i Asien moderniserar sina kärnvapen, men där ökar också antalet kärnstridsspetsar.
Indien och Pakistan är inne i en upprustningstävling och Nordkorea utvecklar sin kärnvapenkapacitet för fullt.
Nordkoreas växande kärnvapenkapacitet oroar många.
Forskare uppskattar att landet kan ha lyckats bygga mellan 10 och 20 kärnstridsspetsar.
En del bedömare tror att landet nu också har skaffat sig kapacitet att tillverka en stridsspets som är lätt och kompakt nog att levereras av en ballistisk missil.
- Vad många missat är att Nordkorea nu också verkar förbereda sina kärnvapen för att kunna användas i stridsoperationer på den koreanska halvön. Man rör sig bort från kärnvapen i avskräckande syfte till att se dem som militärt användbara instrument, säger Kile till TT.
Källor: Sipri, Sveriges Radio, TT