Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spjuttränare om Ruuskanens VM-situation: "Blir väldigt tajt"

Från 2017
Uppdaterad 03.07.2017 13:57.
Antti Ruuskanen är finsk spjutkastare.
Bildtext Antti Ruuskanen har inte ännu tävlingskastat år 2017.
Bild: EPA/KERIM OKTEN

Tills vidare har två finländare – Tero Pitkämäki och Oliver Helander – den här säsongen fått spjutbågar på över 80 meter. Frågan är om Antti Ruuskanen och Ari Mannio hinner komma i form innan VM i London.

Rutinerade Ruuskanen och Mannio har inte ännu tävlat under pågående säsong; bägge två rehabiliterar sina skador. Petteri Piironen som är olympisk tränare för Finlands unga spjutförmågor är osäker om Ruuskanen och Mannio hinner komma i form till VM. Kvalgränsen på 83 meter måste klaras senast den 23 juli, om man vill åka med till VM i London.

– Jag tror att pojkarna kastar i sommar, men det blir väldigt tajt om de ska hinna med till Kalevaspelen och kvalgränsen till London. Jag tror att de allra senast kastar i Sverigekampen, säger Piironen till Yle Urheilu.

Om axelskadan läker som planerat, tror Ruuskanen att han öppnar sin tävlingssäsong i Elittävlingen i Joensuu (12.7) eller i Lapinlahti (16.7). I fjol vann Ruuskanen EM-brons och placerade sig på sjätte plats i OS i Rio. Europamästaren från 2014 och OS-silvermedaljören från 2012 har som bäst slutat på femte plats i VM-sammanhang.

Övriga 80-meterskastare, och potentiella VM-kandidater, kan hittas ur kvartetten Sami Peltomäki, Sampo Lehtola, Jami Kinnunen och Lassi Etelätalo, tror Piironen. Av dem har Lehtola och Etelätalo kastat över 83 meter.

– Bara sommarvärmen skulle börja ge sig till känna, så kommer nog killarnas kroppar att komma i skick. Pojkarna har alla chanser när saker och ting faller på plats, säger Piironen.

I söndags blev Oliver Helander statistiktvåa med sin 80,04 meter långa båge i spjutkarnevalen i Pihtipudas.

I midsommarveckoslutets lag-EM smällde Tero Pitkämäki till med en jättebåge, 88,27 meter, som berättigar till en fjärde plats i världsstatistiken.

Diskussion om artikeln