Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo Pride återkommer i augusti

Från 2017
Deltagare i Åbo Pride 2014.
Bildtext Deltagare i Åbo Pride 2014.
Bild: Yle / Maria Nylund

Åbo Pride ordnas i år igen. Evenemanget bjuder som tidigare på program under en hel vecka, som i år infaller 21-27 augusti. På schemat står olika sorters programpunkter för barn, unga, vuxna, seniorer och familjer.

I år bjuds det på ståuppkomik, workshops för unga, speeddejtnng, drop-in tatueringar, träffar för regnbågsfamiljer, regnbågsmässa och mycket annat. Prideveckan kulminerar i en demonstration genom Åbo centrum lördagen 26 augusti. Efter det ordnas en parkfest i Kuppis, där bland andra Zühlke uppträder.

Åbo Pride har vuxit år för år och samlade i fjol ungefär 4 000 deltagare. I år förväntar sig arrangörerna 5 000. Ärkebiskop Kari Mäkinen är fadder för evenemanget.

- För oss är det viktigt att Pride förblir politiskt, eftersom vi förutom att festa behöver minnas att personer som hör till en könsminoritet och/eller en sexuell minoritet fortfarande diskrimineras i vårt samhälle. Det kanske mest slående och aktuella exemplet på det här är Finlands translag som bryter mot de mänskliga rättigheterna, menar Panda Eriksson som är koordinator för Åbo Pride.

Diskussion om artikeln