Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kompositören Markus Fagerudd behöver inte inspiration för att göra musik

Från 2017
Uppdaterad 04.07.2017 09:37.
Markus Fagerudd
Bildtext Att inspirationen tryter är inget hinder för Markus Fagerudd. Med tiden lär man sig att arbeta fram den.
Bild: Yle / Stefan Paavola

Markus Fagerudd komponerar så pennan glöder. Han har snart fullbordat sitt fjärde decennium som kompositör och är aktuell med nya arrangemang av klassiska Beatles-låtar. Dessutom har han kommit halvvägs på sin nya opera.

Det stora rummet på Alexandersgatan i Lovisa fylls av ett varmt ljus genom de öppna fönstren. Mer eller mindre ifyllda notpapper ligger utspridda på bordsytorna. Tre olika klaviatur är placerade runt om i rummet, alla anpassade för en viss typ av arbete.

Under sommarmånaderna är Fagerudds tidtabell relativt fri, men han väljer ändå att troget ta sig till arbetsrummet varje dag.

– Jag är en morgonmänniska, så jag tar mig hit till kontoret varje morgon och så sitter jag tills det inte längre lönar sig. Det brukar vara sex eller sju timmar, säger Fagerudd.

Alla dagar inte inspirerande

Det långt ifrån alla dagar som komponerandet kommer naturligt.

– Det är inte sällan som det är dagar då inga ideér finns i huvudet, säger han.

Efter 37 år som kompositör sitter vissa rutiner i för Markus Fagerudd. För honom är nyckeln i skapadet att helt enkelt sätta sig ner och göra.

– När många klagar på brist på inspiration är sanningen ofta att det handlar om lättja och ovilja. Det gäller att bara komma igång, välja ett motiv och börja jobba med det. När man kommer över sin ångest över att inte få något gjort så hittar man mitt i allt något intressant, säger Fagerudd.

Kunglig opera

De utspridda notpappren är Fagerudds kommande opera, Silvia och jag. Han har jobbat på verket i över ett år och kallar det skämtsamt för ett evighetsprojekt.

– Den handlar om två drottningar som möts, och sen börjar det trassla till sig på olika sätt. Under den här processen har den ändrats många gånger men vid det här laget är jag ungefär halvvägs. Det betyder omkring 45 minuter klingande musik, säger Fagerudd.

Aktsam nytappning av The Beatles

Det projekt som är närmast att avslutas är en konsert med Vasa stadsorkester då man framför Fagerudds arrangemang av The Beatles klassiska skiva Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band. Skivan fyllde nyligen 50 år och Markus Fagerudd säger själv att han bara har en dryg dag kvar av arbete med arrangemangen.

– Det medför vissa utmaningar att orkestrera något som folk har så nära hjärtat. Man måste vara väldigt trogen källmaterialet. Man kan inte ändra på någonting, men man kan tillägga, säger Fagerudd.

Resultatet framförs på Korsholms musikfestspel den 31 juli och 1 augusti.

Artikeln rättad 4.7 9:37: Datumen för när Beatles-projektet framförs var felaktiga.

Diskussion om artikeln