Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Christel och Helena samlar medel för cancersjuka barn - snart startar välgörenhetsfärden till Paris

Från 2017
Uppdaterad 03.07.2017 14:03.
Christel Kujala och Helena Sjögren.
Bildtext Helena Sjögren och Christel Kujala.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Varje sommar cyklar hundratals nordbor till Paris till förmån för allvarligt sjuka barn. I år är ett team från Åbo med och tillryggalägger 1300 kilometer för att samla pengar för finländska barn och ungdomar som insjuknat i cancer.

Team Rynkeby är ett nordiskt välgörenhetsteam som grundades 2002 i Danmark. Idag deltar 44 team från hela Norden och evenemanget engagerar 1700 cyklister och 450 personer som hjälper till med praktiska arrangemang.

Christel Kujala och Helena Sjögren är båda med i teamet från Åbo. Kujala har hand om markservicen längs med rutten, Sjögren är en av cyklisterna. Att cykla en så pass lång sträcka blir en helt ny upplevelse för Sjögren.

- Min tidigare erfarenhet av att cykla är att cykla till butiken eller till jobbet, 10-15 kilometer, och en gång i året kanske till stugan, max 60 kilometer. Så det blir nog lite annorlunda sträckor den här gången, berättar Sjögren.

Champs-Élysées i Paris
Bildtext Den 15 juli anländer cyklisterna till Paris.
Bild: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Åbo-teamet startar från Åbo på torsdagsmorgonen då de vinkas av vid Domkyrkan. På fredagen samlas sedan alla finländska deltagare i Helsingfors. Därifrån åker man med båt till Travemünde i Tyskland och styr sedan mot Paris via Nederländerna och Belgien.

- Den femtonde juli är vi framme i Paris och då kommer alla 1700 nordiska cyklister till staden samtidigt, berättar Sjögren.

Förberedelser sedan i fjol

Träningarna började i september i fjol. Sedan dess har deltagarna har tränat flera gånger i veckan. Det har blivit många timmar på gymmet och på spinningtimmar.

- Nu på våren fick vi våra cyklar. Från början av april till och med idag har jag träningscyklat 2900 kilometer, berättar Sjögren.

En grupp cyklister tränar på spinningcyklar inomhus.
Bildtext Deltagarna har förberett sig inför färden bland annat genom spinningpass.
Bild: Yle

Alla deltagare har likadana cyklar och cykelkläder. Deltagarna står själva för sina egna kostnader, både utrustning och resekostnader. Cyklisterna samlar pengar för cancersjuka barn och unga genom att skaffa sponsorer.

- Team Rynkeby Finland har redan under våren nått en halv miljon euro som oavkortat går till förmån för cancerdrabbade barn och ungdomar via föreningen Sylva och stiftelsen Aamu, berättar Sjögren.

Vatten och energi

Christel Kujala står för logistiken och ser till att cyklisterna får i sig mat och dricka under färden. Kujala har fått hjälp med planeringen av andra lag som varit med tidigare. Provianten ska vara näringsrik.

- Det ska vara massor av energi, och vatten. Det är smörgåsar, smoothie, energidrycker, gröt, frukter, nötter och russin. Till lunch blir det allt från tacos till köttsoppa, berättar Kujala.

Stor grupp cyklister på väg mot Paris.
Bildtext Så här såg det ut under färden 2015.
Bild: Thomas Nørremark

Planen är att en dagsetapp kommer att vara från 150 till 200 kilometer lång. Under ett träningsveckoslut cyklade gruppen 400 kilometer.

- Under träningsveckoslutet konstaterade vi att vi har paus ungefär med 50 kilometers mellanrum. Då vet man att då man cyklat 50 kilometer och ser Christel i sin orangea t-skjorta, är det den bästa synen man kan ha, skrattar Sjögren.

En stark upplevelse har teamet redan hunnit med redan före starten. De besökte canceravdelningen för barn vid Åbo universitetscentralsjukhus.

- Det var något som man aldrig glömmer och man har det nog i tankarna då man cyklar också, säger Sjögren.

- Man har ju sett konkret vart pengarna går, säger Kujala.

Sedan den första färden 2002 har Team Rynkeby samlat in cirka 27 miljoner euro för att stöda kampen mot allvarliga barnsjukdomar.

Diskussion om artikeln