Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sommarfilm: "En boll, en juttu"

Från 2017
Kulturklipp video: En boll, en juttu - Spela upp på Arenan

Konstnärerna Ingrid Weckström och Matias Gustafsson driver projektet TV Åbo - "En hemlighet i det finlandssvenska undermedvetna" och ett alternativt sätt att tänka kring tv och film. Yle Kultur har äran att publicera deras sommarfilm "En boll, en juttu", tillsammans med konstnärernas tankar kring projektet.

Hur står det till med vår verklighetsuppfattning? Vi har en boll, en planet med en atmosfär. Vissa av oss har bara en sommar kvar. Eller en dag. Vad ska vi göra med den?

”Reality testing” – realitetsprövning. Ett verktyg för att utvärdera om en person kan skilja mellan yttre och inre verklighet, men låt oss vända på ordet några varv. Håller realiteterna för vår framfart? Klarar din verklighet testet om du prövar den? Vi är uppkopplade, vi har en koppling, men vart? Och kan man avsmaka verkligheten, prova den som man provar ett vin? I kortfilmen En boll, en juttu har vi smakat på sommaren. Den är ju inte så illa egentligen, vår boll.

Och förresten, glöm det där med inre och yttre verklighet. Tro på allt. Tro på oss: Det är dags att be konstnärerna komma ut ur skåpet, för det är konsten, det goda, det vackra och det kärleksfulla som står emot fascismen och de ansiktslösa marknadskrafterna. Fasaderna rämnar, maskerna faller och TV-sminket rinner. Vilken tur att man varken behöver vara utbildad eller sminkad för att göra en skillnad och för att inspirera. Världen behöver dig, nu.

Kortfilmen En boll, en juttu är en resa genom elementen och ett hopp in i Tv Åbos verklighetsmaskin. Eftersom ingen sände vad vi ville titta på grundade vi vår egen TV-kanal. Lyckligtvis är det ju enkelt att göra nuförtiden. Här är alltså bollen. Vad är juttun?

Text: Ingrid Weckström och Matias Gustafsson, TV Åbo

Ingrid Weckström och Matias Gustafsson
Bildtext Ingrid Weckström och Matias Gustafsson.
Bild: Ylva Perera/Yle

En hemlighet i det finlandssvenska undermedvetna

Sommaren till ära bjuder Yle Kultur på en specialinköpt film.

"En boll, en juttu" är gjord av de Åbobaserade konstnärerna Ingrid Weckström och Matias Gustafsson, inom ramen för projektet TV Åbo, som pågått sedan 2012.

- Vi använder oss av material från verkligheten och klipper ihop berättelser. Inte alltid enhetliga berättelser, men i alla fall, säger Weckström.

Projektet började med idén att föra samman människor som hamnat utanför på olika sätt.

- Vi befann oss själva utanför det vanliga samhället när vi började med TV Åbo, och vi ville uppmuntra till kreativitet och skaparglädje i vår krets, säger Gustafsson som använt skapandet som ett led i tillfrisknandet från en depression.

Alternativ till TV

Gustafsson sysslar med musik, och har tillsammans med andra musiker producerat ljudet som används i filmerna. Weckström svarar för råklippet, och sedan justerar de filmen tillsammans.

Sammanlagt har de hunnit göra kring 30 videon under de fem år de hållit på.

- Vi vill skapa ett alternativ till tv, så som det ser ut idag. Dessutom vill vi visa att man inte behöver ha en lång utbildning för att hålla på med det här, säger Weckström.

- Vi vill odla ett tillåtande skapande där vi inte låter oss kvävas av kritik. Mycket handlar också om att ha roligt och parodiera både oss själva och annat, säger Gustafsson.

Performativ biografism

En drivande fråga handlar om performativ biografism: vad händer när man sätter ur material av sig själv på nätet?

- Vi intresserar oss för spänningen mellan verklighet och konst, och vad som händer om man försöker lösa upp gränsen mellan dem, säger Weckström.

Eldslågor och en strand.
Bildtext Ur "En boll, en juttu"
Bild: Ingrid Weckström och Matias Gustafsson

Alla TV Åbos videon är öppna att titta på, men projektet har hittills hållit låg profil utåt.

Hur känns det att nu publicera ett av era verk på Yle?

- Vi brukar ju säga att vi håller till i det undermedvetna, men ibland kommer ju saker därifrån upp till det allmänna medvetandet. Det känns speciellt, men roligt, säger Weckström.

Weckström och Gustafsson bor och arbetar tillsammans i Åbo. Utöver TV Åbo-projektet ägnar sig Weckström åt skrivande och måleri. Hon har också just slutfört sin kandidatexamen inom franska och litteraturvetenskap.

Gustafsson ägnar sig utöver TV Åbo åt musik och fotografi.

Resten av TV Åbos filmer produktion kan ses här.

Diskussion om artikeln