Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Friluftsliv och klassisk musik på Sibelius i Korpo-festivalen

Från 2017
Uppdaterad 20.07.2017 16:11.
Sibelius i Korpos konstnärlige ledare Folke Gräsbeck och verksamhetsledare Petri Kirkkomäki
Bildtext Sibelius i Korpos konstnärlige ledare Folke Gräsbeck och verksamhetsledare Petri Kirkkomäki.
Bild: Yle/Nicke Packalén

Idén till en Sibeliusfestival i Korpo startade från festivalen Korpo Jazz då några arrangörer konstaterade att Sibelius spenderade ett par somrar i Korpo tillsammans med sin familj åren 1886 och 1887. I sommar äger festivalen rum den 21-23 juli 2017.

Det är tre glada herremän jag möter då jag träffar Folke Gräsbeck, konstnärlig ledare, Petri Kirkkomäki, verksamhetsledare och Herman Wallén, en av artisterna på festivalen.

Entusiasmen är stor hos alla tre när de berättar om det mångsidiga programmet, Korpos fina natur i kombination med klassisk musik och den trevliga stämningen som brukar råda på festivalen.

- Det är en familjär stämning. Publiken känner varandra och de umgås ofta i den fina trädgården på Korpo gård före konserterna. Solen skiner ju alltid i Korpo som vi vet, säger Petri.

Jean Sibelius vuonna 1880
Bildtext Under sina unga år spenderade Sibelius några somrar i Korpo där han komponerade de stora verken Havtorns trion och Korpo trion.

Han berättar att det är en väldigt trivsam atmosfär och att man kan promenera från härberget till konsertplatsen, besöka hamnarna och promerera omkring i den fina naturen, eller varför inte ta en cykeltur.

Petri berättar att det är kring 400 och 500 personer som brukar besöka festivalen.

- För det mesta är det sommargäster, kanske lite lokala Korpobor och så har vi alltid människor som kör från Åbo för att komma och lyssna på konserterna. Dessutom har vi också stadigt besök från så långt som Kemijärvi.

Korpo inspirerade till musik

Sibelius skrev två stora verk under båda somrarna han vistades i Korpo. Sedan festivalen startade sommaren 2002 har Korpo trion och Havtorns trion hört till de viktigaste musikstyckena som framförs varje år.

Folke berättar att Sibelius stora idol var Beethoven, vilket hörs i båda verken. Korpo trion komponerade Sibelius på Korpo gård i samma byggnad där konserterna idag äger rum.

- Det är liksom en fantastisk känsla att hålla konsert i samma sal som Sibelius familj vistades.

Det är liksom en fantastisk känsla att hålla konsert i samma sal som Sibelius familj vistades.

Folke Gräsbeck

Utöver Korpo verken har det, fram tills idag, framförts 250 verk av Sibelius. Därtill varvas musiken med musikstycken som inte endast är komponerade av Sibelius.

Folke berättar att en av de viktigaste punkterna i sommar är den nyskrivna festkantaten Ögonblicket tusen årstider av Ulf Långbacka med texter av Bo Carpelan. Han medverkar på festivalen tillsammans med Florakören och Brahe Djärknar från Åbo Akademi.

- Ulfs kantat får representera nutiden när vi vädrar Finland 100 år-temat.

Herman Wallén
Bildtext Herman Wallén
Bild: Alfred Steffen

Baritonen Herman Wallén är en av artisterna som kommer att uppträda på festivalen. Ett av de mer speciella stycken han framför är Sibelius Kullervos Klagan på tyska.

- Det är jätteintressant att sjunga Kullervo på tyska. Det låter helt annorlunda än när den sjungs på finska. Vi har också ett stycke som heter Illalle, som vanligtvis framförs på piano, men jag kommer att göra en accapellaversion av den här sången. Och det finns säkert ingen som har hört den här versionen, säger Herman.

Herman tillägger att festivalen erbjuder ett mångsidigt program med körmusik, vokalmusik och instrumentalmusik. Alla möjliga musikstycken kommer att spelas.

Herrarna avslutar i kör med att hälsa alla välkomna till Korpo den 21-23 juli.