Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Turister och Borgåbor ska få leka med bokstäver

Från 2017
Uppdaterad 04.07.2017 08:13.
En bild av hur bokstäverna kan se ut. Porvoo bokstäver stående i grått med strandbodarna i bakgrunden.
Bildtext Genom att ta en bild då du hoppar genom bokstaven O eller sitter i bokstaven V kan du föreviga att du varit i Borgå.
Bild: Borgå stad

Liksom många andra städer vill Borgå erbjuda en möjlighet att fotografera annorlunda Borgåmotiv till fotoboken och att lägga upp på sociala medier.

Marknadsföringsavdelningen i Borgå har tillsammans med andra enheter i Borgå planerat att placera 1,5 meter höga bokstäver framför strandbodarna vid Borgå å, intill Mannerheimgatans bro. Det är meningen att turisterna kan sätta sig inne i bokstaven O eller hänga på bokstaven R.

Liknande fotograferingsplatser med bokstäver finns runtom i världen, bland annat framför riksmuseet i Amsterdam.

Borgåbokstäverna är designade för att passa in i miljön. De är höga men konstruktionen är lätt och luftig.

- De ska tillverkas i metall och det gör ingenting att ytan förändras med tiden och rostar. Materialet får och ska åldras så ytan får patina, säger marknadsföringsplanerare Jessica Backman.

Strandbodarna i Borgå.
Bildtext Strandbodarna - det klassiska Borgåmotivet.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Bokstäverna ”Porvoo” ska placeras vid åstranden så att de som fotograferas har strandbodarna i bakgrunden. Vill man ta en bild uppifrån Mannerheimgatans bro syns bokstäverna ”Borgå” på bilden.

- Bokstäverna "Borgå" urskiljs bättre uppifrån sett, berättar Backman.

Tanken är också att området omkring fotograferingsplatsen ska utvecklas och se inbjudande ut. I det skedet då blommor ska planteras kopplas parkavdelningen in.

Bokstäverna väcker kritik

Att Borgå planerar en fotograferingsplats kom fram i och med att fastigheter i närheten har kontaktats. De planerade bokstäverna har blivit ett hett diskussionsämne i sociala medier och på insändarspalter.

Biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz lugnar Borgåborna med att bokstäverna inte behöver vara där för evigt.

- Det är en rolig grej och fräscht med sådana här initiativ. Bokstäverna kan finnas där en tid och sedan kan man ta bort dem.

Vill man ta en bild av de klassiska strandbodarna utan bokstäverna är det också i fortsättningen möjligt. Det finns utrymme mellan bokstäverna och åkanten så att bokstäverna inte syns.

Allting är ännu i planeringsskedet och tidtabellen är oklar. Von Schoultz tippar på att vi kan fotograferas bland bokstäverna tidigast på hösten men antagligen först på våren 2018.