Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ernst Mether-Borgström - abstrakt pionjär, färgernas mästare

Från 2017
Ernst Mether-Borgströms 100-årsjubileumsutställning på EMMA
Bild: Ari Karttunen/EMMA

Ernst Mether-Borgström (1917-1996) var en av den finländska modernismens vägröjare och en av våra mest framstående grafiker, målare och skulptörer. Just nu pågår hans 100-årsjubileumsutställning på Esbo moderna konstmuseum EMMA.

På konstmuseet Emma fortsätter utställningsserien med den finländska modernismens föregångare och klassiker. Nu har turen kommit till Ernst Mether-Borgström, som hade en avgörande betydelse i det finländska konstlivet.

Verket Knappspel av Ernst Mether-Borgström
Bild: Nationalgalleriet, foto: Hannu Aaltonen

- Mether-Borgström är kanske inte så känd bland den breda publiken, men han var faktiskt en av den abstrakta konstens pionjärer i Finland, säger museilektorn Pernilla Wiik på EMMA.

Konstverk av Ernst Mether-Borgström
Bild: Ari Karttunen/EMMA

Utställningen på EMMA presenterar omkring 150 verk av Mether-Borgström - grafik, målningar, skisser och illustrationer. Mether-Borgström inledde sin karriär som grafiker och hans tidiga produktion innehåller en mängd figurativa verk. Småningom men målmedvetet övergick han sedan till det nonfigurativa.

Konstverk av Ernst Mether-Borgström
Bild: Yle/Åsa Thodén

Färg och form det viktigaste

Sina första abstrakta övningar gjorde Mether-Borgström i slutet av 1940-talet, och på vägen till 1960-talet fullständigt abstrakta uttryck undersökte han flera andra olika uttryckssätt - kubism, surrealism, konkretism och det lyriskt abstrakta.

- Han var en av de mest mångsidiga inom modernismen här i Finland och på EMMA visar vi ett brett spektrum av hans produktion - ända från 1930-talet fram till 1990-talet, säger Pernilla Wiik.

Konstverk av Ernst Mether-Borgström
Bild: Copyrighted Yehia Eweis / EMMA

Det viktigaste och mest kännetecknande för Mether-Borgström kom ändå att bli användningen av färger och geometriska former. Inte för intet har han kallats "färgernas mästare".

- Färgen och formen och det svarta strecket löper som en röd tråd genom hans konstnärliga produktion, säger Wiik.

Konstverk av Ernst Mether-Borgström
Bild: Yle/Åsa Thodén

Modernismen möter nutidskonsten

Parellellt med Mether-Borgströms modernism visar Emma en mindre utställning av den brittisk-amerikanska konstnären Sarah Morris nutidskonst.

Konstverk av Sarah Morris
Bild: Yle/Åsa Thodén

Morris rötter ligger i den europeiska modernismtraditionen men hon har uppdaterat den till 2000-talets digitaliserade tid.

Genom dialogen mellan de här två vill man skapa ett mervärde, säger Pernilla Wiik.

- Det fördjupar den här tanken om modernismen och vad den har varit under Ernst Mether-Borgströms tid och hur det abstrakta målandet såg ut då. I samklang med Morris nutidskonst som tar intryck av modernismen kan vi också visa åt vilket håll modernismen sedan har gått.

Utställningarna är öppna på EMMA tom. 7.1.2018.

Diskussion om artikeln