Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ruisrock varnar för falska biljetter

Från 2017
Uppdaterad 04.07.2017 08:52.
Publiken hurrar medan Cheek uppträder.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle / Tomas Jansson

Det här veckoslutet ordnas Ruisrock-festivalen för 48:e gången i Runsala i Åbo. Biljetterna till årets festival är redan slutsålda och det förväntas komma 105 000 festivalbesökare. Festivalarrangörerna varnar för falska biljetter på andrahandsmarknaden.

Festivalens dragplåster i år består av så väl utländska som inhemska artister. Bland annat norska Kygo och holländska Martin Garrix har lockat många. Stora inhemska artister som kommer att uppträda under veckoslutets festival är bland annat Ultra Bra JVG, Sanni och Profeetat.

Den stora efterfrågan på biljetter har lett till att biljetter säljs i andra hand på inofficiella Facebook-grupper.

Hanna Ylöstalo köpte två endagsbiljetter till söndagen i andra hand via Huuto.fi. Hon köpte sina biljetter innan biljetterna var slut i den officiella biljettförsäljningen.

- Jag köpte i andra hand för att det kan vara mycket billigare. Endagsbiljetterna är jättedyra, de är 90 euro per dag. Jag betalade nu hundra euro för två endagsbiljetter.

Granska försäljaren innan du köper

I de inofficiella Ruisrock köp- och säljgrupperna har många blivit lurade på flera hundra euro. Biljettpriserna på sidorna är många gånger över dubbelt så dyra som originalpriset på biljetterna. Flera personer meddelar att de fört över pengar till en okänd biljettförsäljare som sedan inte skickat en giltig biljett.

Ylöstalo säger att hon noggrant kollade upp personen innan hon köpte biljetterna.

- Det lönar sig att kolla upp personens bakgrundsinformation. Det är ganska lätt att söka på namnet via Facebook och se ifall de har en vettig arbetsplats eller liknande, eller ifall ni har gemensamma kompisar.

Varför vågade du lita på just den personen du köpte av?

- Jag sökte på hans namn och fick veta så pass mycket om honom så det kändes tryggt. Men allra tryggast är det ju ifall man hittar någon i sin egna bekantskapskrets som säljer en biljett.

Ylöstalo köpte en elektronisk biljett. Risken med att köpa en elektronisk biljett är att någon kan ha kopierat biljetten och sedan sålt den flera gånger om. Det går inte att veta ifall biljetten är oäkta innan man använder den och märker att koden som finns på biljetten redan blivit använd. På söndag får Ylöstalo alltså veta om hon kunnat lita på försäljaren.

- Jag får veta på söndagen om biljetten var okej eller inte, säger Ylöstalo.

"Köp endast av vänner"

Det är inte längre tillåtet att köpa eller sälja biljetter på festivalens officiella Facebooksida. Ruisrocks arrangörer uppmanar alla att vara försiktiga ifall de köper biljetter från okända. Festivalens promotor Mikko Niemelä rekommenderar inte att man köper av en okänd försäljare.

Niemelä uppmanar alla att använda sitt bondförnuft. Om någon god vän har en extra biljett kan man lita på hen, men inte på en helt främmande person, säger han.

- Vi kan endast garantera att biljetter som är köpta från officiella biljettförsäljningssidor fungerar.

För att undvika den opålitliga andrahandsmarknaden har vissa konsertarrangörer gjort biljetterna personliga, det vill säga att biljetten är bunden till den som genomfört köpet. Ett annat alternativ är att man kan sälja tillbaka sin biljett till arrangörerna så att de sköter vidareförsäljningen. Niemelä säger att de troligen kommer att diskutera olika alternativ med biljettförsäljningsföretagen.

Största Ruisrock någonsin

Alla tre festivaldagar är slutsålda och arrangörerna väntar på 105 000 festivalbesökare till veckoslutet.

- Det är mycket människor på väg. Vi har förberett oss med bland annat fler toaletter. Vi utvecklar festivalen år för år så att vi kan hantera folkmassan så att alla ska ha det roligt, säger Niemelä.

Det är alltså svårt att få biljetter till festivalen numera. Men för den som är över 70 år och sugen på festival lönar det
sig att besöka Salutorget i Åbo på onsdag. Då delas det ut gratis festivalarmband åt personer över 70 år. Antalet festivalarmband är dock begränsade så det gäller att vara ute i god tid.

Diskussion om artikeln