Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kaos på Klackens party - ungdomar blev knuffade och påtrampade

Från 2017
Uppdaterad 04.07.2017 09:25.
Klacken party 2017.
Bildtext Klacken Party vid Klacken UF i Lillby.
Bild: Privat: Sandra Bengs

Jag fokuserade bara på att hållas på benen, säger Sandra Bengs som besökte konserten Klacken Party i Pedersöre på lördagen. Folk blev dragna i håret, påtrampade och det fanns för få ordningsvakter i en överfull sal, berättar flera besökare. Arrangörerna anser de hade kontroll över situationen.

Sandra Bengs hade på lördagen, tillsammans med ett gäng på 55 personer från Korsholm och Malax, hyrt privatbuss för att åka till Klacken UF.

- Vi var jättetaggade för att vårt favoritband från Norge skulle komma dit, säger Bengs.

Kvällen började bra för gänget. Solen sken och det var en av sommarens varmaste dagar. Bengs och hennes vänner lyssnade på förbanden på utescenen, men när huvudartisten från Norge, Freddy Kalas, skulle börja spela inne i lokalen vändes situationen.

- Vi försökte gå in i publiken. Vi gick tre hand i hand och man blev riven i håret, de buffade och de slog. Jag var där i cirka fem minuter, tills jag insåg att jag nog inte överlever här. Jag hade ingen aning vilken låt de spelade när jag försökte komma in i publiken för jag fokuserade bara på att hållas på benen. Om jag fallit skulle nog ingen ha hjälpt mig upp, berättar Bengs.

Sandra Bengs.
Bildtext Sandra Bengs.
Bild: yle/Markus Bergfors

Bengs berättar också att folk stod uppe på ett räcke som fanns mitt i publiken och att en föll från räcket på hennes kompis så att hon skadade sig.

- Vakterna hade inte en tanke på att ta ner folk från räcket, och det skymde även sikten för publiken som var bakom.

För få ordningsvakter

På söndagen skrev Bengs ett inlägg på evenemangets Facebooksida där hon berättade om sin upplevelse. Inlägget fick över 70 gillningar och flera andra höll med och kommenterade att konserten spårat ur.

När Yle Nyheter Österbotten ringde upp några av dem som kommenterat berättade bland annat Annika Salo att slagsmål bröt ut under konserten utan att någon ordningsvakt ingrep och att hennes kompis blev dragen i håret så att hon föll ner och blev påtrampad.

Salo säger också att kommunikationen inte verkar ha fungerat som den ska.

- Min kompis kunde knappt gå, så hon frågade en ordningsvakt var första hjälpen fanns. Först var det en som hade sagt att den fanns på övre våningen i lokalen, och där uppe sa de därefter att hon skulle gå till ett annat ställe. Så det var oklart var det fanns någon första hjälpen-punkt, säger Salo.

Salo upplevde även att det fanns för få ordningsvakter på plats inne i salen under konserten, hon kunde bara se två stycken. En annan besökare vi pratar med, som vill vara anonym, tyckte det var rent av hemskt att vistas i salen.

Andra som skrivit på Facebook berättar om att det också röktes mitt i publiken så att de som stod runt omkring blev brända av fimparna.

Arrangörerna delar inte upplevelsen

Johan Lasén är ordförande för Lillby ungdomsförening, som arrangerade Klacken Party. Lasén delar inte samma upplevelse. Enligt Lasén blev det lite stökigt i början av Freddy Kalas spelning, men han menar att man snabbt lyckades få kontroll på situationen.

- Spelningen hade börjat och vi märkte att det kanske var för mycket tryck på fram till scenen, så vi sade åt artisten att säga åt publiken att lugna ner sig och ordningsvakterna gick ut i publiken för att lugna ner gänget. Efter den insatsen tyckte vi allt löpte bra, säger Lasén.

Lasén säger också att varken han eller någon av ordningsvakterna såg någon som blev nerriven eller trampad på eller någon som rökte i publiken.

- Klart att när det är mycket folk, så blir någon trampad på tårna och knuffad, men vi upplevde inte situationen som allvarlig eller att vi haft någon paniksituation.

Vad säger du till de som upplevde det annorlunda?

- Det är synd för dem, ingen ska behöva känna att de blir nedtrampade eller kränkta. Alla ska ju trivas och ha kul på en sådan tillställning och vi gör ju så bra vi kan. Lyckades vi inte till hundra procent den här gången så ska vi försöka förbättra de punkter som var en liten svaghet den här gången.

Förbättringar i säkerheten kommer göras

Lasén berättar att de lyssnar på de klagomål de får in och ifall de ordnar en liknande tillställning nästa år så kommer de bland annat göra en avdragning med ett staket för att minska på trycket fram till scen.

- Vi har redan avramat med ett staket nu, men vi lägger ett till så blir det ännu mindre tryck där längst framme. Och kanske gör vi det också lättare för ordningsmännen att trafikera mitt i salen.

Att det fanns för få ordningsvakter håller Lasén heller inte med om, utan säger att de till och med hade fler ordningsvakter än vad myndigheterna rekommenderade. Men eftersom alla ordningsvakter jobbar på talko, säger han att vissa kanske hanterar stressande situationer annorlunda än professionella ordningsvakter.

- All vår personal jobbar på talko och det är klart att när det blir en lite stressad situation så kanske det står lite i still för en del och man har kanske svårt att agera exakt som man borde, säger Lasén.

Klacken i Purmo.
Bildtext Klacken paviljong.
Bild: Yle/Louise Lindberg

Att ersätta de frivilliga ordningsvakterna med professionella tror Lasén ändå inte på, men säger att de möjligen kan hyra in några vid större evenemang.

- Vi har tänkt tanken, men vi försöker bedriva vår verksamhet så långt det går på talkoanda och frivilliga krafter. Ska vi börja köpa tjänster för alla våra evenemang så är det bara att avsluta vad vi håller på med. Kanske måste man i framtiden köpa in ett par eller tre stycken vakter till större evenemang, men i övrigt bör allt göras på talko.

Klacken slog publikrekord

Enligt Sandra Bengs berodde tumultet på att det var för mycket folk inne i lokalen.

Utan specialtillstånd får det vistas 800-900 personer i lokalen. Totalt hade lokalen den här gången runt 2 000 inbetalda besökare på området, vilket var publikrekord.

Johan Lasén uppger ändå att man höll publikgränsen inne i lokalen.

- Det var nog under kontrollerade former allting.

Så det var inte för mycket folk inne i salen?

- Allting fungerade nog bra, säger Lasén.

Både Annika Salo och Sandra Bengs tycker att publikrekordet verkar ha gått före säkerheten

Polisen känner inte till några säkerhetsbrister

Polisen i Österbotten känner inte till att det förekommit några säkerhetsbrister vid dansområdet vid Klacken och har inte fått in några anmälningar om saken. Däremot förekom en misshandel på parkeringen som anmäldes.

Hans Snellman, överkommissarie och chef för tillståndsenheten, säger att huvudansvaret för säkerheten och upprätthållande av den allmänna ordningen ligger på arrangören och ifall man som besökare känner sig otrygg ska man kontakta ordningsvakterna.

- Helt klart omgående är att kontakta ordningsvakter att ingripa på sätt eller annat. Klarar de inte av situationen har de möjlighet att kalla på handräckning från polisen och blir det riktigt tillspetsat så kan också tillställningen avbrytas.

Hur vanligt är det att det uppstår problem vid danser och konserter?

- Det varierar väldigt mycket från evenemang till evenemang. De vanliga problemen som brukar uppkomma är oftast när berusade personer kommer in och stör andra.

"Vet inte om jag kommer åka tillbaka"

Både Annika Salo och Sandra Bengs tycker det är roligt att sådana här stora evenemang ordnas i Österbotten, men säger att det är viktigt att säkerheten är i skick.

Bengs har besökt Klacken flera gånger tidigare och varit nöjd, men nu vet hon inte om hon kommer åka tillbaka.

- Jag har varit förr också och då var det jättebra ordnat. Förra sommaren var en succé, vi tyckte det var sommarens bästa kväll, men vi har nog ändrat åsikt efter den här kvällen, säger Bengs.

Diskussion om artikeln