Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige kritiskt till EU-styrt försvarssamarbete - Finland vill ha mer

Från 2017
Uppdaterad 04.07.2017 11:06.
Ett av flottans fartyg ligger vid kajen i Visby.
Bildtext Försvarsmakten är närvarande under Almedalsveckan i Visby, där flera aktuella försvarsdebatter hålls.
Bild: Yle, Ingemo Lindroos

Sverige och Finland har olika inställning till EU:s försvarspolitiska samarbete, vilket också hörs i de säkerhetspolitiska diskussionerna i svenska Almedalen. Medan Finland vill gå snabbt framåt vill Sverige inte riskera att EU blir en försvarsallians.

På det strategiskt belägna Gotland brukar försvarsdebatterna stå högt på agendan, under politikerveckan i Visby.

Det här året är det mindre Nato-debatt och mera EU:s försvarspolitik som diskuteras.

Det beror bland annat på att flera europeiska Nato-länder vill satsa mera på ett gemensamt EU-försvar, efter oklara signaler från USA om huruvida man på kommer att bistå alla Nato-länder ifall av en kris.

USA:s president Donald Trump har kritiserat flera Nato-länder för att inte satsa tillräckligt på sin egen försvarsbudget.

Hultqvist: Det måste vara förenligt med alliansfriheten

Finlands ambassadör i Stockholm Matti Anttonen är en av dem som har uttalat sig i diskussionerna i Visby, om att Finland önskar att EU skulle utveckla sitt försvarssamarbete betydligt.

- Vi har börjat kanske lite mer aktivt i Finland. För oss är det viktigt att EU tar hand också om försvarsfrågorna här i Europa och inte bara inom krishantering, som hittills har varit det viktigaste. Jag tror att vi hittar en balans, säger Anttonen.

Så tydliga tongångar har däremot inte hörts från Finlands närmaste samarbetspartner Sverige. Den svenska regeringen har länge låtit bli att tala om EU:s försvar.

Nyligen meddelade regeringen att man är beredd att utveckla det, men fortfarande vill försvarsminister Peter Hultqvist att det ska vara ett samarbete mellan EU:s medlemsländer och inte styrt uppifrån.

- Vi är ju en alliansfri stat. Vi är inte med i en militär allians och ur vårt perspektiv ska EU inte utvecklas till det heller. Den typ av samarbete som vi nu diskuterar kan förenas med alliansfrihet, men det är viktigt att man är klar med den mellanstatliga positionen, säger Hultqvist.

"Finland vill hoppa, Sverige ifrågasätter"

I slutändan kan det hända att Finland och Sverige landar i samma slutsats, men just nu är betoningarna olika. För att förstå de olika linjerna mellan Finland och Sverige får man gå tillbaka till ett gammalt EU-motstånd som finns inom de svenska socialdemokraterna.

Så här analyserar ledarskribenten vid MittMedia Patrik Oksanen, som följer försvarsdebatten i bägge länder.

- Vi får gå tillbaka till folkomröstningen 1994 då nej-sidan varnade för att det kommer att bli en EU-armé och "oj oj oj oj oj". Och det gör att frågan är mer känslig i Sverige, säger Oksanen och tillägger:

- I Finland präglas man mer av realpolitisk säkerhetspolitisk realism. EU finns, man är med och fördjupande av det försvarspolitiska är välkommet. Säger Frankrike och Tyskland att "nu ska vi hoppa", säger Finland "hur långt?", medan Sverige är lite mer "varför då?".