Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Långdistansen på schemat: ”Man skall vara beredd på att lida”

Från 2017
Uppdaterad 04.07.2017 12:27.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i orientering, långdistans (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Orienterings-VM i Estland fortsätter med skogssträckorna. På programmet står långdistansen, en tävling som förutspås bli en tuff kamp mot den estniska vegetationen.

Efter sprintdistanserna flyttar nu orienterings-VM till terrängen. Först på programmet av skogssträckorna står långdistansen, kungssträckan inom orientering.

Mycket har det bland idrottarna och tränarna snackats om den estniska terrängtypen med tät, snårig, våt och svårgenomtränglig skogsterräng med dålig sikt. Och det är just det som långdistansen kommer att bjuda på.

– Ingen kommer lätt undan, man måste vara beredd att lida, sammanfattar Fredric Portin sin uppladdning inför starten för Yle Sporten.

Viktigt att koncentrera sig på den egna orienteringen

Efter en knagglig inledning på VM i sprintstafetten har nu Portin helt laddat om och fokuserat på långdistansen.

Portin kommer att gå ut som näst sista man i terrängen och kommer säkert delvis att ha nytta av de spår som uppstått i terrängen av de tidigare startande. Speciellt då det utlovas regn till eftermiddagen och eftersom måndagen var en regnig dag i Rõuge kommer det att bli rätt så klara spår i terrängen.

– Det gäller att göra sin egen orientering och inte blint lita på spåren, i de täta partierna gäller det att ha koll på kompassen, säger Portin.

”Tågen” kan vara avgörande

På långdistansen brukar det alltid uppstå grupper i skogen som kan hålla hög fart. Till nackdelen för Portin är hans startplats som näst sista man.

Det kan bli svårt för Portin att komma med i ett sådant tåg. Två minuter framför startar schweizaren Daniel Hubmann. Fyra minuter framför startar Olav Lundanes. Att få häng på de herrarna är en tuff uppgift för Portin.

Vid VM år 2005 kom alla medaljörer i mål efter varandra i grupp. Något som kan vara möjligt även denna gång.

– Oberoende hur motigt det än kan kännas så är det viktigaste på långdistansen att aldrig ge upp. Inget är avgjort innan alla är i mål, säger Fredric Portin.

Den finska trion på herrarnas långdistans är, förutom Portin, Mikka Kirmula och Einari Heinaro. På damsidan tävlar Saila Kinni, Merja Rantanen och Sari Anttonen.

Långdistans tisdag 4.7 klockan 13 på TV2 och Arenan

Diskussion om artikeln