Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea avfyrade ny missil - trettonde testet i år

Från 2017
Uppdaterad 04.07.2017 12:47.
Sydkoreansk soldat följer med en tv-sändning om Nordkoreas senaste missiltest på en järnvägsstation i Seoul 4.7.2017.
Bildtext Sydkoreansk soldat följer med en tv-sändning om Nordkoreas senaste missiltest på en järnvägsstation i Seoul.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nordkorea har åter igen avfyrat en ballistisk missil. Missiltestet kom dagarna efter att USA:s president Donald Trump diskuterat det nordkoreanska kärnvapenprogrammet med ledarna för Sydkorea, Japan och Kina. Dessutom är det den fjärde juli - USA:s nationaldag.

”Nordkorea avfyrade en oidentifierad ballistisk robot ut i havet från Banghyon, norra Pyongan-provinsen omkring 09:40 (03.40 finsk tid)" hette det i ett meddelande från sydkoreansk militär tidigt i morse.

Från Nordkoreas östkust flög missilen ungefär 930 kilometer och i cirka 40 minuter, enligt japanska regeringskällor, innan den landade i Japanska havet.

Den ska ha landet inom Japans ekonomiska zon, som sträcker sig 200 sjömil (motsvarande ca 370 kilometer) från den japanska kusten.

Enligt en missilforskare som citeras i Reuters är det frågan om en ballistisk missil som kan nå den amerikanska delstaten Alaska.

- Om rapporterna stämmer, skulle samma missiil kunna nå upp till 6.700 kilometer. Det skulle inte vara tillräcklig för att nå de 48 staterna eller Hawaii, men den skulle nå hela Alaska, säger fysikern och missilforskaren David Wright.

Nordkorea utförde sitt senaste missiltest så sent som den 7 juni. Den här morgonens test var Nordkoreas trettonde missiltest i år.

"Har inte den här killen något bättre att göra?"

Japan fördömde genast det senaste missiltestet och Sydkoreas nye president Moon Jae-In sammankallade landets nationella säkerhetsråd till krismöte.

USA:s president Donald Trump kommenterade uppskjutningen på Twitter.

"Nordkorea har just avfyrat en ny missil. Har inte den här killen något bättre att göra med sitt liv? Svårt att tro att Sydkorea och Japan kommer att tolerera det här så mycket längre. Kanske kommer Kina att klämma åt Nordkorea ordentligt och få slut på detta nonsens en gång för alla", twittrade Trump.

Tidpunkten för uppskjutningen är inte överraskande

Tisdagens uppskjutning skedde bara ett par dagar efter att Sydkoreas nye president Moon Jae-in besökte USA. En central punkt på Moons och Trumps mötesagenda var just hotet från Nordkorea.

Efter det mötet diskuterade Trump Nordkorea per telefon med både Japans premiärminister Shinzo Abe och Kinas president Xi Jinping.

Abe kommenterade den senaste uppskjutningen med att säga att han kommer att be Xi och Rysslands president Vladimir Putin att spela mer konstruktiva roller i försöken att stoppa Nordkoreas vapenprogram, när ledarna träffas vid G20-mötet senare den här veckan.

Nordkoreas kärnvapenprogram är alltså på den internationella agendan just nu. Dessutom är det den 4 juli, USA:s nationaldag. Nordkorea har utfört motsvarande tester i samband med USA:s nationaldag tidigare.

En fotgängare i Tokyo tittar på en tv-sändning om det senaste nordkoreanska missiltestet på tisdagen 4.7.2017.
Bildtext En fotgängare i Tokyo tittar på en tv-sändning om det senaste nordkoreanska missiltestet på tisdagen.
Bild: EPA/FRANCK ROBICHON

FN har upprepade gånger förbjudit Nordkorea från att uppföra nya missil-eller kärnvapenprov, men utan synlig verkan. Så sent som i början av juni skärpte FN sanktionerna mot Nordkorea.

Nordkorea har i år trappat upp testerna av kort- och medeldistansmissiler och landets främsta mål är att utveckla en långdistansmissil som kunde nå det amerikanska fastlandet.

Utländska experter har ansett att det kan ta flera år, men Nordkoreas missilutveckling har gått snabbare än väntat.

Källor: Reuters, AFP, AP, TT, Yle

UPPDATERING KL.10:39: Artikeln uppdaterades med kommentarer av fysikern och missilexperten David Wright.

Diskussion om artikeln