Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fler svenska föderskor anlände till ÅUCS

Från 2017
Uppdaterad 04.07.2017 07:50.
Ett för tidigt fött tvillingpar ligger i samma lilla säng på ÅUCS neonatala avdelning.
Bild: Yle/Niko Kotiranta

Nu har de två första familjerna från Uppland denna sommar flugits till Åbo för vård. Det var fråga om prematurer och riskförlossningar - patienter som ÅUCS har lovat ta emot då de inte ryms i Uppsala.

Sveriges Radios P4 Uppland berättar att en familj under helgen förlöste hemma i Sverige för att sedan flygas till ÅUCS för eftervård på intensivvårdsavdelningen för nyfödda. Den andra familjen flögs över och förlöste på ÅUCS.

Orsaken är att det är personalbrist och platsbrist på alla avdelningar i Uppsala. ÅUCS har kommit överens om att i sommar ta emot för tidigt födda från neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset.

Akademiska har två platser reserverade på ÅUCS hela sommaren. Det är de platserna som nu utnyttjats, berättar FNB.

I december skickades tre familjer från Uppland till Finland för att föda. Vården var god och mammorna och barnen fick snabbt hjälp, trots att en del också tyckte det var svårt med att vara så långt borta från stödande släkt och vänner. Erfarenheterna var ändå så goda att man i maj skrev ett avtal för sommaren.

- Situationen är ansträngd. Vi får väl se hur mycket vi klarar av att överbelägga enheterna i Sverige och det är möjligt att vi kan köpa ytterligare vårdplatser i Åbo eller andra ställen utomlands, säger Erik Normann, sektionschef på neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset.

Diskussion om artikeln