Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa ute ur spelet om Northvolts fabrik

Från 2017
Uppdaterad 04.07.2017 14:47.
En elbil på laddning.
Bildtext Northvolt ska tillverka ackumulatorer för bland annat elbilar
Bild: Yle/ Johanna Modig

Företaget Northvolt fortsätter förhandla med Västerås och Skellefteå om att etablera en stor ackumulatorfabrik. Därmed är Vasa ute ur leken.

Under våren har Northvolt fört diskussioner med åtta svenska och två finländska städer. Förutsättningarna för etableringar i städerna har analyserats, inte minst med tanke på det forcerade tempot på projektet.

Bra sparrning

Vid Vasa stad vidkänns man ingen besvikelse över Northvolts beslut. Stadsdirektör Tomas Häyry väljer istället att se framåt.

- Vi hade nog lite kunnat vänta oss att beskedet kommer att gå i den här riktningen eftersom det här projektet från start har varit mycket svenskt, samtidigt så såg vi att det här var en utmärkt möjlighet för oss att få en god sparrning och även slipa på vårt erbjudande, säger Häyry.

Så vad har projektet gett er?

- Vi har fått mycket värdefull information kring vad dylika aktörer är ute efter, och jag skulle säga att vi har ett mycket bättre projekt nu när vi jobbar vidare med andra och större fiskar.

Stadsdirektör Tomas Häyry
Bildtext Tomas Häyry
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

Northvolts tidtabell har som känt varit ytterst pressad. Enligt Tomas Häyry har detta fått fart på Vasa stad.

- Nu pratar vi med andra aktörer i branschen och håller uppe den här farten, säger Häyry.

Göra bättre

Finns det då något som Vasas erbjudande saknade, som staden kunde ha gjort bättre? Stadsdirektör Tomas Häyry tror att det i fallet Northvolt snarare handlar om vad städerna Västerås och Skellefteå har än om vad Vasa stad inte har.

- Upplägget var från första början att det här är ett svenskt projekt kopplat till svensk industri och man har ju även fått stora stöd från svenska staten i uppstartskedet, det här var nog faktorer som avgjorde, säger Häyry.

En noggrann genomgång av projektet kommer staden ändå att begära av Nortvolt.

- Ännu har vi inte haft några djuplodande diskussioner med Northvolt om vad vi kunde ha gjort ytterligare, och det får vi återkomma till sen då det finns tid.

Besökte Vasa i maj

I medlet av maj besökte representanter för Northvolt Vasa för att bekanta sig med staden. Då sade styrelseordförande Carl-Erik Lagercrantz att Vasa stod sig väl i den hårda konkurrensen.

Northvolts planerade fabrik ska vara 50 hektar stor och sysselsätta 3 000 personer. Kring fabriken kan så mycket som 10 000 personer sysselsättas. Projektet går loss på 3,8 miljarder euro.

Byggstart är 2018. Företaget kommer att börja tillverka litiumbatterier år 2020 med ett kapacitetsmål på 32 gigawattimmar per år innan år 2023.

Porträtt Carl-Erik Lagercrantz
Bildtext Carl-Erik Lagercrantz.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Northvolt är ett relativt ungt företag och det här är bolagets första fabrik. Det har lett till att många varit skeptiska till att man faktiskt har kapitalet och kapaciteten för att kunna bygga en så stor fabrik.

- Vi har säkrat finansieringen för projektet och bolaget fram tills byggstart. Vi ser med tillförsikt fram emot finansieringen och möjligheten att finansiera enligt de planer vi har, sade Lagercrantz till Yle i maj.

Diskussion om artikeln