Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Robot går igenom studerandes bostadsansökningar

Från 2017
Studentbostäder i Helsingfors
Bild: Yle

I sommar ska en robot hjälpa till att gå igenom ansökningar om studentbostäder.

Det är Hoas - Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse - som tar roboten till hjälp.

Ansökningstoppen infaller i juli och augusti då Hoas, enligt vd Matti Tarhio, vanligtvis tar emot 1000-2000 ansökningar per dag. Sammanlagt ungefär 10 000 ansökningar ska hinna behandlas under en kort period före hösten.

För att kunna hantera den stora mängden ansökningar ska de första faserna av behandlingen skötas med hjälp av roboten. Avsikten är att förkorta ansökningstiderna.

- En robot kan behandla ansökningarna dubbelt så snabbt som en människa. Dessutom kan de arbeta dygnet runt, menar Tarhio.

Hela ansökningsbehandlingen är ändå inte automatiserad. Den slutgiltiga nomineringen sköts av människor som sedan också sköter kontakten med studenterna.

- Robotarna har främst en kompletterande roll. De sköter det rutinmässiga arbetet och kundbetjäningen sköts sedan av människor. Det här gör att vi kan satsa mera på att betjäna kunder, förklarar Tarhio.

Robotarna har främst en kompletterande roll. De sköter det rutinmässiga arbetet och kundbetjäningen sköts sedan av människor. Det här gör att vi kan satsa mera på att betjäna kunder.

Matti Tarhio, vd för Hoas.

Roboten är enligt Tarhio programmerad för att kunna plocka ut och granska information. Om bristfälliga eller felaktiga ansökningar tas emot brukar dessa behandlas manuellt. Då är personalen helt enkelt i kontakt med kunden som sedan informeras om hur ansökningen ska ändras eller kompletteras.

Tarhio kan inte säga hur länge man måste vänta på att få en bostad efter att det nya systemet har tagits i bruk. Han säger att väntetiden ofta beror på hur brådskande fall det handlar om.

Tarhio poängterar däremot att de som ansöker om cellbostad kan förvänta sig få napp tidigare än de som vill ha en etta. Fyra av fem sökande är enligt honom ute efter en etta.

- För att få en förmånlig och centralt belägen etta måste man ofta vänta i över ett halvt år, menar Tarhio.

Diskussion om artikeln